Teherbe esni nehéz, és nekem ezt senki nem mondta el: ideje beszélni róla!

Teherbe esni nehéz, és nekem ezt senki nem mondta el: ideje beszélni róla!

Címlap / Életmód / Család / Teherbe esni nehéz, és nekem ezt senki nem mondta el: ideje beszélni róla!

Az ember lánya 14 éves kora óta azt hallja, hogy attól is teherbe lehet esni, ha a barátja a város másik végén maszturbál, ő meg éppen rágondol. És ugye mindannyian emlékszünk még a lányra a Bravo magazinból, aki teherbe esett a páfrányától. Aztán az ember lány eléri az életkort, amikor valóban gyereket akar, szóval zárva hagyja az óvszeres fiókot, és… nem történik semmi. Most akkor mi van?

Véletlenül összejön, akarva meg hiába várod?

Mikor nem is olyan régen egy házibuliban egy velem egykorú barátnőmmel arról kezdtünk beszélgetni, hogy teherbe esni valójában egyáltalán nem is egyszerű, a házigazda fiú felhívta a figyelmünket, hogy ha egy mód van rá, ilyesmiket azért inkább ne mondjunk már a mellettünk ücsörgő 17 éves húga füle hallatára.

És valahol teljesen igaza volt. A védekezés nélküli együttlétet soha és semmi esetre sem javasolnám olyanoknak, akik még nem állnak készen a gyermekvállalásra – hogy a nemi úton terjedő betegségek kérdésébe most ne is menjek bele – mert tény, hogy teherbe esni bárhol, bármikor és bármi ellenére is lehet. Még ha ennek nagyon kicsi is a valószínűsége, a következmények súlyát figyelembe véve tényleg nem érdemes kockáztatni.

Csakhogy miután minden lány egész életében azt hallgatja, hogy tényleg szinte a gondolattól is teherbe lehet esni, a gyerekvállalás küszöbén álló nőkre még nagyobb nyomás nehezedik: nem elég a környezet, a család folyamatos presszúrája vagy az unokalobbi, aki egy hónapon belül nem esik teherbe, könnyen érezheti azt, hogy biztosan vele van a baj. Pedig ahhoz, hogy valaki áldott állapotba kerüljön, azért elég szerencsés csillagállásra van szükség.

Teherbe esni nehéz, és nekem ezt senki nem mondta el: ideje beszélni róla!
Kép forrása: Nearchos/depositphotos.com

Sok a változó, és bizony kell a szerencse is

Tételezzük fel, hogy két teljesen egészséges, fogamzóképes korú ember áll neki a családtervezésnek – azaz nem derül ki fél év sikertelen próbálkozás után, hogy apa spermiumai le vannak lassulva, vagy anyának el van záródva egy petevezetéke. Minden körülmény adott, a gyermek mégsem jön az első védekezésmentes együttlét után, de lehet, hogy másodjára vagy harmadjára sem. Miért?

Kezdjük például azzal, hogy nem mindegy, hogy a babára váró szerelmesek mikor vannak együtt: míg a spermiumok a számukra ideális környezetben (a.k.a. a női testben) 2-3 napig simán, de ha igazán elszántak, akár 5 napig is életben képesek maradni, egy nő ciklusában mindössze 24 olyan óra van, amikor valóban képes a megtermékenyülésre. Nagyon egyszerű, ebben az időpontban kell szexelni, ugye? Hát nem egészen. A spermiumoknak ugyanis időre van szükségük, hogy megtegyék a peték felé vezető utat – ezen út során egyébként a legtöbben el is pusztulnak, csak az igazán egészségesek érik el a célt – és itt kell találkozniuk az éppen kilökődött petesejttel. Ebből máris láthatjuk, hogy tulajdonképpen nem az együttlétkor esel teherbe, hanem valamivel az után, már feltéve, hogy a spermiumok és a petesejt jó időben, jó helyen történő találkozásából megtermékenyülés lesz – és ha orvosi szempontból nézzük, ekkor még mindig nem vagy terhes!

A megtermékenyült petesejtnek ugyanis a méhbe érkezve be kell tudnia ágyazódni, ami szintén nem egyértelműen történik meg. A méhnyálkahártya vastagsága a ciklus során folyamatosan változik, a feltehető beágyazódás idejére – elvileg – megvastagszik, a 8-12 mm-t is eléri, így ebben már meg tud kapaszkodni a petesejt, ami egyébként körülbelül 3-5 nap alatt fúrja be magát – tehát megint csak nem beszélhetünk a teherbeesés „pillanatáról” –  és ettől kezdve van szó terhességről, ekkortól kezd el a hcG hormon termelődni a szervezetedben és produkálhatsz pozitív terhességi tesztet. Ha azonban a megtermékenyített petesejt nem tud beágyazódni például azért, mert nem elég vastag a méhnyálkahártya, időzítés ide, nagy találkozás oda, még mindig nem jön létre a terhesség.

A beágyazódott és megtermékenyített petesejt ugyanakkor még mindig rendkívül sérülékeny, nem véletlen, hogy a terhesség első heteiben a legtöbben csak a legszűkebb családot avatják be a fejleményekbe.

A kulcsszó a türelem

Látható tehát, hogy bármit is mondtak neked kamaszkorodban, teherbe esni cseppet sem olyan egyszerű, bár vannak, akiknél működik az „egyből egy”, az is teljesen normális, ha neked akár hónapokat is várnod kell a csodára.

Persze annak, aki babát akar, türelmet gyakorolni a legnehezebb, mégis fontos észben tartani, hogy önmagad hibáztatásával, az önmarcangolással csak magadnak ártasz. Ha az orvos mindent rendben talál, akkor tényleg csak a türelem marad: olvass sokat a vonatkozó cikkekről, fórumokról, hogy megértsd a tested működését, figyeld a jeleket, esetleg használj ovulációs tesztet – patikákban és drogériákban kapható, a terhességi teszthez hasonlóan működik – de próbáld megállni, hogy csak ekörül forogjanak a gondolataid. Adj magadnak és a párodnak időt, és ne hibáztass senkit, egyszerűen így működik a természet, nincs ezzel – és főleg: NINCS VELED – semmi baj!

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!