5+1 infó, ami segíthet gyorsabban teherbe esni

Sándor Alexandra
Írta: ,
5+1 infó, ami segíthet gyorsabban teherbe esni

Sürgetnéd a gólyát, mert már alig várod, hogy magadhoz ölelhesd a kisbabád? Összegyűjtöttük azokat az alapvető tudnivalókat, amelyek első körben segíthetnek, hogy mielőbb örülhess a gyermekáldásnak!

Értsd meg a ciklusod!

A menstruációs ciklusod ismeretében lehetőséget teremthetsz arra, hogy a megfelelő időpontokban próbálkozzatok a babaprojekttel.

Az első szakasz a vérzésed megérkeztével veszi kezdetét, amikor megvastagodott méhnyálkahártya leválik, a szervezeted pedig felkészül az újabb petesejt útnak indítására.

A 2. naptól a ciklusod közepéig – tehát nagyjából két hétig – a hormonháztartásod másik feladata, hogy megfelelővé tegye a méh jelentette környezetet a megtermékenyítendő petesejt számára.

Ez a follikuláris fázis, és ha letöltesz egy menzesznaptáras okostelefon-alkalmazást, láthatod: nemcsak a peteérés biztos napjain van esélyed teherbe esni, hanem ilyenkor is.

Minden az időzítésen múlik

A nők petefészkében nagyjából 1-2 millió petesejt-kezdemény található születésükkor, amelyek az első menstruációtól egészen a változókorban bekövetkező utolsóig folyamatosan érnek és fogyatkoznak.

Menetrendszerű ovulációval azonban összesen csak 300-400 érkezik a petevezetéken keresztül a méhbe.

Ha pont ekkor jut be megtermékenyítésre alkalmas hímivarsejt, kilenc hónap múlva jön a kisded.

Egy nő egy hónapban általában egy érett petesejtet produkál, ami 24 órán át életképes megtermékenyülés nélkül. A spermiumok viszont 3-5 napig elvannak „odabent”, ami növeli az esélyeket.

Az ovuláción kívüli, spontán peteérés sok tényezőtől függhet, de az orgazmus a leggyakoribb kiváltó faktorok egyike.

Vagyaim.hu

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató