8 dolog, amit meg kell tenned mielőtt gyereket vállaltok

Szabó Erzsébet
Írta: ,
8 dolog, amit meg kell tenned mielőtt gyereket vállaltok

A családalapítás egy nagyon izgalmas és különleges időszak minden pár életében, a többség pedig egyre tudatosabban és alaposabban készül erre a periódusra. Most összegyűjtöttük, mik azok a dolgok, amikre nektek is érdemes figyelnetek, mielőtt belevágtok a baba-projektbe. 

Három hónap hormonmentesség Kép forrása: conidietrich.com.ar

Sajnos sokan figyelmen kívül hagyják ezt a jó tanácsot, pedig már több genetikus is felhívta a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy legalább három hónapig hormonmentesen védekezzen a pár a családalapítás előtt.

Erre nem azért van szükség, hogy a fogamzásgátló kiürüljön a szervezetedből – hiszen akkor is könnyen megbomlik a védekezés hatásossága, ha egyetlen egy tablettát kihagysz –, hanem azért, mert több kutatás is arra enged következtetni, hogy bizonyos genetikai rendellenességek összeköthetőek azzal, hogy kimaradt a pihenőidő! Ez persze nem aranyérvényű, és szerencsére nem is igaz mindenkire, de attól még valós gond. Három hónap nem sok, ráadásul ennyi idő alatt az is kiderülhet, vajon rendben van-e a menstruációd.

Konzultálj az orvosoddal

Semmiképpen sem jó, ha nagyon kicentizitek a családalapítást, ugyanis nem tudhatjátok előre, milyen hamar jön össze a baba. A szerencséseknek gyorsan és komplikációmentesen, akár már egy-két hónap alatt sikerülhet áldott állapotba kerülniük, de gyakran csak akkor derül fény a nehézségekre, amikor már javában próbálkoztok.

Ezt elkerülendő jó, ha mindketten átestek néhány alapos szűrésen. Férfiak esetében ez egy andrológiai vizsgálatot jelent (megvizsgálják a spermiumok minőségét), nőknél pedig többnyire nőgyógyászati szűrést, ultrahangot és részletes vérképet, általános egészségfelmérést, fogorvosi ellenőrzést.