Szülés lépésről lépésre: így követik egymást a fázisok

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A szüléstől a legtöbb nő tart, ha nem is vészesen, annyira azért igen, mint egy-egy idegen, ismeretlen dologtól. Emiatt jó, ha minél több infót begyűjtesz erről a természetes folyamatról, hiszen minél tájékozottabb vagy, annál kevésbé lesz ijesztő az egész. Most ismerkedj meg a szülés fázisaival!

A nulladik fázis nem mindenkinél jelentkezik, legalábbis nem mindenki érzékeli az ezzel a szakasszal járó jelenségeket. Az utolsó hetekben azonban sok kismamánál jelentkeznek a keményedések, illetve vannak, akik jósló fájásokat is éreznek.

Elsőre ijesztőek lehetnek, de mind hosszúságukban, mind erősségükben és gyakoriságukban eltérnek a későbbi, valódi összehúzódásoktól.

Amennyiben a 36. hét előtt tapasztalod őket, érdemes magnéziumot szedned, ez után azonban már nem célszerű, hiszen így megnehezítheted a későbbi, természetes tágulást.

A nulladik fázisban tapasztalt összehúzódások tehát nem veszélyesek sem rád, sem a babára. Egyes vélemények szerint ilyenkor a méh gyakorol a későbbi kihívásra, illetve felpezsdíti a véráramlást, ami tulajdonképpen mindkettőtöknek jót tesz.

Az első fázis megjelenése már a szülés beindulására utal. Sok kismama aggódik, hogy vajon rájön-e, mikor érkezik el ez az idő?

A válasz az, hogy egész biztosan tudni fogod, akkor is, ha korábban rendszeresen tapasztaltál jósló fájásokat, és akkor is, ha sosem volt részed ilyesmiben.

A tágulási szakaszban ugyanis rendszereződnek a fájások, és hosszuk is fokozatosan nő. Az elején jöhetnek össze-vissza, 20-10 percenként, de az is lehet, hogy 2 percesekre váltanak, majd ismét visszaesnek 5-6 percesekre. A lényeg, hogy rendszeresen és megállítatlanul jönnek, ezzel elindítják a méhszáj tágulását. Ezek a fájások nem túl vészesek, általában a menstruációs görcsökre hasonlítanak, és leginkább deréktáji fájdalommal járnak. Nem kell azonnal kórházba rohannod velük!

Nyugodtan tusolj le, esetleg szundíthatsz, pihenhetsz is egyet, ha az éjszaka közepén vagytok, és nem érzed magadat rosszul. Kórházba akkor kell menned, ha a fájások rendszeresen 4-5 percesek, vagy ritkábbak, elfolyt a magzatvíz, vagy vérezni kezdesz, esetleg túlságosan aggódsz. Egyébként nem kell sietned, hiszen ez a szakasz akár 12 óráig (vagy jóval tovább) is eltarthat, és jelentős részét sokkal kényelmesebb otthon, megnyugtató és ismerős közegben tölteni.

Ebben a szakaszban természetes a hasmenés és a hányás, a szervezeted tisztul és készül a szülésre. Az első fázishoz tartozik az aktív szakasz is, ami már valóban erős összehúzódásokkal jár, és az érzet kiterjed a derékra, hasra, az egész alsótestre. Ilyenkor érkezel el a 7-9 centis táguláshoz, ami talán a legrosszabb ás legnehezebb része a szülésnek.

A legtöbben ilyenkor teljesen elveszítik időérzéküket, egyesek befordulnak, mások kiabálnak, vannak, akik sírnak, vagy császármetszésért rimánkodnak. Mindegyik érzés, gondolat teljesen normális és a szülőszobán senki nem fog tőle meglepődni. A lényeg, hogy megtaláld azt a praktikát, ami számodra a legjobb. Van, akinek a séta segít, másnak a fekvés, megint másnak a masszázs, vagy a gondoskodó simogatás, esetleg az éneklés, vagy a sírdogálás. Próbálj arra koncentrálni, hogy minden egyes összehúzódással előrébb vagy! A szünetekben pedig pihenj, lélegezz mélyeket, igyál egy-egy korty vizet!