Szexi anyukák harca, avagy egy csinos nő is lehet jó anya

Írta: ,

Bár legbelül mindenki tudja, hogy általában az irigység szüli a rosszindulatot, a friss anyukák számára kifejezetten zavaró lehet a kritika. A sok elvárás közepette egyáltalán nem könnyű megtalálni az összhangot a külsőre vonatkozóan sem…

Aki csinos, az nem törődik eléggé a csemetével

1/6 Aki csinos, az nem törődik eléggé a csemetével

Nem vagyunk egyformák, a várandósság nyomai sem egyformák rajtunk. Akadnak, akik vékonyabban jönnek ki a szülőszobáról, mint ahogy áldott állapotba kerültek, és vannak, akik igyekezetük ellenére is a hormonok csapdájába esnek.

Mindezt felfoghatjuk egyszerű igazságtalanságnak, de az élet sokszínűségének is. Az azonban biztos, hogy ha az anyuka nem csupán szerencsés alkat, hanem kifejezetten csinos is friss kismamaként, akkor garantáltan kapni fog néhány öv alatti beszólást.


Tabu nincs: A terhesség árnyoldalai, melyekről senki sem beszél


A leggyakoribb ezek közül az, hogy aki ilyen tip-top ruhában, sminkben és frizurában tud megjelenni a játszótéren, az biztosan a tükör előtt tölti az időt, nem pedig a gyermekével foglalkozik.

Végül is kinek van ideje arra, hogy magával foglalkozzon, mikor a csecsemő (később pedig a kisgyermek) folyamatos felügyeletet igényel?

Lehetetlen összeegyeztetni?

2/6 Lehetetlen összeegyeztetni?

Természetesen nem, különben nem lenne egy csinos kismama sem a világon.

Tény és való, akadnak olyanok, akik kapnak extra segítséget a családtól, míg mások egyszerűen csak jól osztják be az idejüket, vagy éppen egy nyugodt és türelmes csemetével áldotta meg őket a sors.

Nem látunk bele senki életébe, s pláne nincs ahhoz jogunk, hogy mások felett pálcát törjünk.

Voltaképpen könnyen lehet, hogy az a kismama, akit „irreálisan” csinosnak ítélünk meg, éppenséggel rettentő önbizalomhiánnyal küszködik, és ily módon próbálja meg palástolni érzelmeit.

Ez éppúgy előfordulhat, mint az, hogy a gyermek gondozása mellett, magas beosztásban dolgozik, saját cége van, egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy kicsit is hanyagolja a külsejét. Ezek közül bármelyik elítélendő lenne? Aligha.

Aki nem csinos, az rossz példát mutat

3/6 Aki nem csinos, az rossz példát mutat

Természetesen az éremnek másik oldala is van, azok is kapnak hideget-meleget, akik a külsejüket friss anyukaként teljesen háttérbe szorítják.

Egyesek úgy vélik ez a normális, hiszen ilyenkor jóval fontosabb feladatai vannak a kismamának, mint a szépítkezés.

Mások azonban azt állítják, hogy önmagunk hanyagolása az igénytelenség netovábbja, ráadásul ezzel kifejezetten rossz példát mutatunk a gyermekeknek, a családnak.

Elvégre „mindennek van határa”, legalábbis a tökéletes arany középutat már megtaláló anyukák szerint (ugye érezzük az iróniát?). 

Így megint csak ugyanoda jutunk vissza: honnan tudjuk ránézésre, mi áll a külső kinézet hátterében? Miért lehetetlen, hogy valakinek irdatlanul rossz napja legyen, és ne jusson ideje az esztétikus külsejére?

Esetleg kinek van a homlokára írva, hogy egészségügyi problémái miatt hízott meg drasztikusan? 

Csak ami neked jólesik

4/6 Csak ami neked jólesik

Friss kismamaként nem csak a babának jár az élet napos oldala, hanem bizony neked is. Fontos leszögezni, hogy a boldog anyukának boldog kisbabája van, így ami neked jól esik, az közvetlenül, vagy közvetve, de a csemetén is érződik.

Ha idáig is sokat szántál a megjelenésedre, akkor most ne hanyagold csak azért, mert anyuka lettél. (Az évek óta növesztett, csodás hajadat sem kell rövidre vágatnod, ugyanezen okból kifolyólag.) 

Sajnos nincs aranyérvényű tanács, hiszen a külső kritikákon felül a belső lelkiismeret-furdalással is sok esetben számolni kell.

Ha túl csinos vagy, sok időt szánsz magadra, akkor tényleg elhiheted, hogy kevesebbet vagy a babáddal, viszont, ha nagyon leadod az igényeket, akkor a kedvesed miatt jöhet a bűntudat, hiszen szeretnél továbbra is vonzó maradni a szemében…

Nem tehetsz mindenki kedvére

5/6 Nem tehetsz mindenki kedvére

Ha ezt az örökérvényű állítást végre elfogadnánk, és az élet minden területén gyakorolni tudnánk, akkor sokkal boldogabbak lehetnénk az átlagosnál.

Kismamaként talán még fontosabb, hogy harmóniában élhessünk önmagunkkal, hiszen ezt az összhangot (vagy sajnálatos módon a diszharmóniát) a csemeténk is rögzíti magában. 

Mindenkinek a saját igényeinek kell megfelelnie, s ha azok aktuálisan nem a külsőre koncentrálnak, ám legyen, ehhez senkinek semmi köze.

Persze, mindez nem azt jelenti, hogy az általános higiéniát hanyagolni kellene, a külsőségeket szerencsés lenne jó pár évre sutba dobni, de aki szerint elvárás a szülés utáni tip-top külső, az jó eséllyel beleesett a média modern életivel-csapdájába.

Egy átlagos anyukának nem jut személyi edző és saját szakács, maradjunk a realitás talaján.

Ami jár, az jár

6/6 Ami jár, az jár

Szerencsés, ha legalább nagy vonalakban megpróbálod tartani a várandósság, szülés előtti állapotokat.

Persze, csak igen kivételes esetekben fog minden ugyanúgy működni, de az összes családtag (beleértve téged is) jól jár, ha a megszokotthoz hasonló a felállás.

Még véletlenül se érezd rosszul magadat, ha egy napot csúszik a hajmosás, de akkor se legyen lelkiismeret-furdalásod, ha a frissen felfedezett foltot a felsődön sállal rejted el, mert már nincs időd átöltözni.

Ilyen és ehhez hasonló váratlan helyzetek folyton fel fognak merülni, a kérdés az, hogyan állsz hozzájuk.

Ha úgy érzed, neked is jár a nagygenerál, jól gondolod, mint írtuk, az anyukának örömet okozó tevékenységek pozitív energia formájában a babán és a családon csapódnak le. Szóval, ha idáig is helyénvalónak gondoltad, hogy eljársz kozmetikushoz, akkor azt a havi egy órát most is nyugodtan fordítsd magadra.