Szelektív abortusz: amikor elvetetik a lány magzatot

Írta: ,

A szelektív abortusz sokak számára ismeretlen fogalom, de legalábbis hazánkban a többségben fel sem merül ez az igen drasztikus beavatkozás. Ennek az az oka, hogy nálunk szerencsére nem elvárás a fiúgyermek születése. De mi a helyzet ott, ahol ily módon szabályozzák a népességet?

Mennyire okolható a nő?

1/7 Mennyire okolható a nő?

Még manapság is akadnak olyan országok, ahol egyöntetűen a nőre hárítják a gyermek nemének milyenségét, pedig ezt az állítást a modern tudomány már több ponton is megcáfolta.

Mivel a nők csak X kromoszómával rendelkeznek, a genetika szempontjából a férfin múlik, hogy X, vagy Y kromoszómát biztosít, tehát lány- vagy fiúgyermeket nemz.

Persze, az újabb kutatások ennél árnyaltabb képet festenek a megtermékenyítésről, ugyanis felfedezték, hogy a petesejtek „válogatnak” a beérkező hímivarsejtek közül annak érdekében, hogy biológiailag a legideálisabb utódot hozhassák létre.


Álmod a babavárás? 5 finomság, ami elősegíti a fogantatást


Ebbe a rendkívül bölcs szelektálásba és az életet biztosító körforgásba avatkozunk bele akkor, amikor mesterségesen, vagy éppen primitív módszerekkel a szelektív abortusz, vagy a gyilkosság „eszköze” után nyúlunk.

Elkeseredett lépésekre késztet

2/7 Elkeseredett lépésekre késztet

Időről-időre felbukkannak az interneten szörnyűséges cselekedetek, melyek minket elborzasztanak, de sajnos sok helyen teljesen hétköznapiak.

Néhány héttel ezelőtt látott napvilágot a hír egy fiatal indiai nőről, aki három lánygyermekét megfojtotta, és magával is végezni akart – sikertelenül.

Az elkeseredett lépésnek az volt az oka, hogy nem tudott fiúgyermeket szülni férjének.

Sok más ország mellett (jórészt) Indiában is a férfiak a teremtés koronái, s ezt több szinten is igazolják számukra.

A lányok eleve gondot jelentenek a kiházasításnál, a hagyományok szerint hozományt kell vinniük új családjukba, amit sok szülő nem engedhet meg magának.

Eközben a fiúk vérvonalat örökítenek, munkát kapnak, gondoskodnak az idős szülőkről, és anyagi javakat hoznak a családnak.

Óriási gond a nőhiány

3/7 Óriási gond a nőhiány

Nem csupán Indiában kézzelfogható a probléma, többek között Kínában már most gondot okoz a nőhiány.

Sajnos igen gyakori, hogy ebben az óriási országban (és sok más helyen is) szelektív abortuszokat hajtanak végre, tehát amint megállapítják a magzat nemét, a szülők elvetetik a gyermeket, ha az lány.

Még szörnyűbb, hogy sok esetben (főként elmaradottabb területeken) nincs lehetőség ultrahang vizsgálatra, így a szülést követően döntenek a csecsemő sorsáról. Mindez odáig vezetett, hogy a nőhiány napjainkra valós, és vészjósló problémát idézett elő.

A legkevésbé sem optimista jóslatok szerint csak Kínában több tízmillió férfi lehet egyedülálló a közeljövőben, amit sajnos nem csupán a szelektív abortuszok, hanem az egykepolitika (családonként csak egy gyermek születhet) is megerősített.

Erőszakot szül hosszútávon is

4/7 Erőszakot szül hosszútávon is

A szörnyű abortuszok és gyilkosságok rövidtávon is elkeserítőek, ám a szelektálás borzasztó dolgokat idézhet elő az elkövetkezendő években.

Gondoljunk csak bele, egy átlagos embert is mennyire megvisel a társtalanság, még a modern világban is, nemhogy ott, ahol sok esetben a család elsődleges.

Az elértéktelenedést, tárgyiasítást a csoportosan elkövetett nemi erőszakok, gyilkosságok számának növekedése is alátámasztja.

Sajnos a nőhiány nem csak a demográfiát borítja fel, alátámasztottan növeli a homoszexuális emberek számát, illetve különféle szexuális aberrációk megjelenését is elősegíti.

Ezt már modern technikával ugyancsak alá tudjuk támasztani: a női elnyomással élő országokból keresnek rá a legtöbben azokra a felnőtt tartalmakra, amik az „állat szex” és a „pedofília” kulcsszavakra épülnek.

Háborút is előidézhet

5/7 Háborút is előidézhet

A „szexuális tévút” igencsak enyhe kifejezésnek számít az olyan büntetendő cselekményekre, mint a nemi erőszak, vagy éppen a pedofília.

Nem is igazán lehet sorrendet felállítani a borzalmak között, de az is biztos, hogy ha túl sok férfi nem tudja egészséges formában levezetni a természetes módon jelentkező feszültségét, akkor az energia más módon fog utat törni magának.

Tipikus és egyúttal kiváló példa erre az egyre inkább kiteljesedni látszó, szélsőséges iszlamisták körében megnyilvánuló erőszak, bár a probléma nyilván jóval összetettebb annál, mint amit a sajtóban látunk.

Messze nem csak arra vezethető vissza, hogy a nőkre egyfajta szülőgépezetként tekintenek, akik férfi rokonaik nélkül még burkában sem léphetnek ki az utcára. Mindenesetre ennek a ténynek is kézzelfogható szerepe van a történésekben.

Modern szelektív abortusz?

6/7 Modern szelektív abortusz?

Jól látható, hova vezet, ha az ember beleavatkozik a természetes körforgásba, de a probléma súlyosságát az is mutatja, hogy messze nem csak az elmaradott országok gondja a szelektív abortusz.

Míg az említett helyeken hagyományból, hibás felfogásból, addig a fejlett országokban „kedvből” szelektálnak a magzatok között a szülők.

Bár ez a módszer nem feltétlenül érhető el a nagy nyilvánosság számára (legalábbis azok számára nem, akik nem tudnak komoly összeget áldozni a célra), senki előtt nem titok, hogy laboratóriumi körülmények között befolyásolni lehet a születendő gyermek nemét.

Ez az eljárás a nemekből fakadó betegségek kiküszöbölése végett sokak számára elfogadható, ám a szó szerint megtervezett gyermek már jóval több etikai kérdést vet fel. 

Tiltott ultrahang vizsgálatok

7/7 Tiltott ultrahang vizsgálatok

Akadnak olyan országok, ahol a szelektív abortusz „nem lenne indokolt”, a szülők mégis élnek a lehetőséggel.

Hiába tiltja sok helyen törvény a magzat nemének megállapítását, mivel akár már otthonra is vehetünk ultrahangos készüléket, aligha hatásos a kikötés.

Sokkal lényegesebb lenne a nézeteken és a felfogáson változtatni, arra kellene törekedni, hogy végre ne hagyományok, vagy éppen kedvtelés vezessen egy olyan lényeges kérdést, mint az utódlás.

Bölcsebb lenne továbbra is a természetre bízni a nemek közti egyenlőség megteremtését, hiszen ha már akkor is gátat vetünk a lányok életének, amikor azok még meg sem születtek, aligha harcolhatunk bármilyen szinten a női egyenjogúságért.