Striák, avagy terhességi csíkok – vedd fel velük a harcot!

Írta: ,

A minap az egyik közösségi oldalon olvastam egy ötgyermekes külföldi nőről, aki kimerészkedett a strandra bikiniben. A hír arról szólt, hogy a közelében időt múlató fiatalok hangosan, lekezelően kritizálták testét, azon belül s a striákkal díszített hasát. Nem véletlenül írtam azt, hogy díszített, hiszen ezek a csíkok a legszebb, legjobb dologgal függnek össze szorosan: az életadással.

Striák csak a terhesség után? Kép forrása: teszt

Mindenkin vannak ilyen csíkok, már kamaszkorban is. Amikor a test hirtelen nő, a bőr nem mindig tudja tartani a lépést, így megnyúlik. Hízás és fogyás kapcsán is keletkezhetnek striák a bőrön, nemtől függetlenül. 

Az új bőr vékonyabb, gyöngyház vagy lila fényű, csík formájában látható. Nem csupán a hason, hanem a comb külső és belső felén, illetve a melleken, fenéken is előfordul. A kisebb striák maguktól „felszívódnak”. 
 
Segíteni lehet ezt azzal, hogy jó testápolóval, vagy babaolajjal kenegetjük, a bőrbe masszírozva. Ám a terhesség az, ahol rövid idő alatt igen nagy bőrfelület tágulásra van szükség, így ezek a striák többnyire maradandók.
A „stria-üzlet”
A neten csak arról szól a fáma, hogyan lehet eltüntetni, halványítani bármi áron. Ezekkel jelzőkkel találkozol: „ott éktelenkedik”, „bosszúság”, „önbizalomhiány”. No, de miért is?
 
Mert az ideális nő látványa a hibátlanság téveszméjére épül, nem a női „funkcióra”, az anyaságra. 
 
Azt meg sem említik, hogy vannak érzelmek – tisztelet – is a férfiakban, inkább csak azt boncolgatják, hogy a strával „tarkított” nőkben akadnak, mégpedig a hamis esztétika által keletkezett kétségbeesés, önbizalomhiány.
 
Ezt használják ki azok a cégek, akik mindig újabb és újabb szerekkel rukkolnak elő stria ügyben, vagy a plasztikai sebészek, akik igen szép summát elkérnek egy-egy ilyen műtétért.