Striák, avagy terhességi csíkok – vedd fel velük a harcot!

Írta: ,

A minap az egyik közösségi oldalon olvastam egy ötgyermekes külföldi nőről, aki kimerészkedett a strandra bikiniben. A hír arról szólt, hogy a közelében időt múlató fiatalok hangosan, lekezelően kritizálták testét, azon belül s a striákkal díszített hasát. Nem véletlenül írtam azt, hogy díszített, hiszen ezek a csíkok a legszebb, legjobb dologgal függnek össze szorosan: az életadással.

Striák csak a terhesség után? Kép forrása: teszt

1/6 Striák csak a terhesség után?

Mindenkin vannak ilyen csíkok, már kamaszkorban is. Amikor a test hirtelen nő, a bőr nem mindig tudja tartani a lépést, így megnyúlik. Hízás és fogyás kapcsán is keletkezhetnek striák a bőrön, nemtől függetlenül. 

Az új bőr vékonyabb, gyöngyház vagy lila fényű, csík formájában látható. Nem csupán a hason, hanem a comb külső és belső felén, illetve a melleken, fenéken is előfordul. A kisebb striák maguktól „felszívódnak”. 
Segíteni lehet ezt azzal, hogy jó testápolóval, vagy babaolajjal kenegetjük, a bőrbe masszírozva. Ám a terhesség az, ahol rövid idő alatt igen nagy bőrfelület tágulásra van szükség, így ezek a striák többnyire maradandók.
A „stria-üzlet”

2/6 A „stria-üzlet”

A neten csak arról szól a fáma, hogyan lehet eltüntetni, halványítani bármi áron. Ezekkel jelzőkkel találkozol: „ott éktelenkedik”, „bosszúság”, „önbizalomhiány”. No, de miért is?
Mert az ideális nő látványa a hibátlanság téveszméjére épül, nem a női „funkcióra”, az anyaságra. 
Azt meg sem említik, hogy vannak érzelmek – tisztelet – is a férfiakban, inkább csak azt boncolgatják, hogy a strával „tarkított” nőkben akadnak, mégpedig a hamis esztétika által keletkezett kétségbeesés, önbizalomhiány.
Ezt használják ki azok a cégek, akik mindig újabb és újabb szerekkel rukkolnak elő stria ügyben, vagy a plasztikai sebészek, akik igen szép summát elkérnek egy-egy ilyen műtétért.
A „Stria-lélektan”

3/6 A „Stria-lélektan”

Nem feltétlen velejárója a terhességnek a stria és az alhas bőrének megnyúlása. Ám a nők nagy része több gyermeket szül, vagy a nagy átlagba tartozik, tehát testének esztétikája megváltozik

Ez az anyaság velejárója, amire büszkének kell lenni, nem pedig megszabadulni tőle. 

Vannak extrém esetek, amikor egészségügyi szempontok miatt szükség van a problémák orvoslására – és ez  így van jól. 
Ám jó lenne, ha úgy állnánk a kérdéshez, hogy a stria nem hiba, hanem a legszebb dolog emlékeztetője. Ha pedig ezt büntetésnek, rossz dolognak, szégyennek fogjuk fel, az beteges.
Vedd fel a kesztyűt!

4/6 Vedd fel a kesztyűt!

Ha a nők a testi változásaikat büszkén – és nem önbizalomhiánnyal, szégyenkezve – fognák fel, így élnék a hétköznapjaikat, a férfiak is „dobnák” a tökéletes nő kívánalmát gondolataikból. 

Meg kell javítanunk a világot... hiszen az anyaság a normális állapot, nem a „Barbie-lét”. 

Úgy gondolod, hogy ciki a strandon felvállalni anyaságod a testeden látható változásokban? Nem az. Ez az állapot nem egyenlő az ápolatlansággal
A ciki az, hogy nők millióinak okoz lelki problémát ez a testi változás, és hagyják magukat mellőzni a „Barbie”-k által, vagy hagyják magukat kihasználni a szépségipar által. A testi változásokat szégyenlő nők saját magukat diszkriminálják.
Tegyél meg mindent, de ne értékeld le magad!

5/6 Tegyél meg mindent, de ne értékeld le magad!

Számos házi praktika létezik, és számos kence és jó tanács is akad. Persze ezeket ki lehet – és kell is – próbálni, mert vannak köztük olyanok, melyek enyhítik a „problémát”. Leginkább a lelki problémákat

Ám ha átlagos nő vagy, és ott marad némi „csatatér” a hasadon szülés után, örökre, ne ess kétségbe. Nincs mit tenni, be kell látnod, hogy nem a test változásai ellen kell tiltakoznod, hanem saját negatív gondolataid ellen, és azok ellen, akik nem szívelik tested változásait. 

Ugyanis értéked nem csökkent, hanem nőtt: anya és felnőtt lettél. Olyan ember, akitől azt várják, hogy magabiztos legyen.
Az önbizalomnövelés alapjai

6/6 Az önbizalomnövelés alapjai

A striák egy anyatigris dögös csíkjai, legyél büszke rájuk.
Azoknak is ráncos lesz a hasuk, akik hiúsági okokból nem szültek, ám nekik nem lesz millió szép emlékük gyermekükről.
Fess a hasadra virágokat, beleszőve abba anyaságod mintázatát. Szeresd meg magad!
Az anyaság nem egy múló divatbemutató, aminek szépsége illékony. Az anyaság maga az örök szépség.