Peteérés és termékenység: 5+1 hasznos infó, ami segíthet teherbe esni

Kovács Andrea
Írta: ,
Peteérés és termékenység: 5+1 hasznos infó, ami segíthet teherbe esni

Sürgetnéd a gólyát, mert már alig várod, hogy magadhoz ölelhesd a kisbabád? Összegyűjtöttük azokat az alapvető tudnivalókat, amelyek első körben segíthetnek, hogy mielőbb örülhess a gyermekáldásnak!

Mi történik az ovuláció során?

Az átlagos menstruációs ciklus 28-32 napos, ami messze nem jelenti azt, hogy a normalitás határai is e két szám közé szorulnának. A peteérés, vagy más szóval ovuláció a 11. és a 21. nap között szokott bekövetkezni.

Ilyenkor megnövekszik az LH (azaz lutenizáló) hormon szintje, s a legérettebb petesejt kilökődik a petefészekből.

A méhnyaknyák ezzel egy időben síkosabbá válik, hogy a hímivarsejtek könnyebbek eljussanak a célig. A sűrű, nyúlós nyák sokaknál még a fehérneműn is nyomot hagy, csalhatatlanul jelezve, hogy eljött a peteérés ideje.

Ebben az időszakban a legnagyobb a sikeres megtermékenyülés esélye.

Értsd meg a ciklusod!

A menstruációs ciklusod ismeretében lehetőséget teremthetsz arra, hogy a megfelelő időpontokban próbálkozzatok a babaprojekttel.

Az első szakasz a vérzésed megérkeztével veszi kezdetét, amikor megvastagodott méhnyálkahártya leválik, a szervezeted pedig felkészül az újabb petesejt útnak indítására.

A 2. naptól a ciklusod közepéig – tehát nagyjából két hétig – a hormonháztartásod másik feladata, hogy megfelelővé tegye a méh jelentette környezetet a megtermékenyítendő petesejt számára.

Ez a follikuláris fázis, és ha letöltesz egy menzesznaptáras okostelefon-alkalmazást, láthatod: nemcsak a peteérés biztos napjain van esélyed teherbe esni, hanem ilyenkor is.

Vagyaim.hu

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató