Nem csak a babának, a mamának is jó – a szoptatás 5 előnye

Boros Mariann
Írta: ,

Vitathatatlan, hogy a csecsemő számára az anyatej az ideális táplálék, mely megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmaz minden olyan összetevőt, amire a csöppségnek szüksége van. A szoptatással kapcsolatban mégis rengeteg a közhely és a tévhit, pedig az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF ajánlása egyértelmű: lehetőleg hat hónapos koráig kizárólag, majd azon túl kétéves koráig vagy tovább érdemes anyatejjel táplálni a csemetét. Bár általában kevesebb szó esik róla, a hosszú távú szoptatás az édesanyára is jótékonyan hat testileg-lelkileg. Cikkünkben a szoptatás előnyeit mutatjuk be – ezúttal az anyuka oldaláról közelítve.

Biztonságos kötődés

Már a legelső szoptatás – mely ideális esetben a baba születése utáni első egy órában megtörténik – kifejti jótékony hatását babára és mamára nézve egyaránt, jó alapot ad a kettőjük közötti biztonságos érzelmi kötődés kialakulásban.

Nem véletlen nevezik aranyórának az első órát, mely a szoptatás későbbi sikerességére is jótékonyan hat.

A szoptatások alkalmával a bőr-bőr kontaktus nyugtatja a babát, növeli biztonságérzetét, emellett pedig a kutatások szerint az anyai érzelmek kialakulásában is szerepe van.

A szoptatás közben felszabaduló hormonoknak tudható be az is, hogy a szoptató édesanyák könnyebben fogadják el magukat új szerepkörükben és testképük is pozitívabb lehet.

Segíti a test regenerálódását

A szoptatások alkalmával az anya szervezetében felszabaduló oxitocin csökkenti a szülés utáni vérzést, valamint serkenti a méhösszehúzódásokat.

Ezeket az összehúzódások – melyek egy enyhébb menstruációs görcsre hasonlítanak – még hetekkel, hónapokkal a szülés után is lehet érezni a szoptatások alkalmával, míg a méh szépen lassan visszanyeri szülés előtti méretét.

Ez a folyamat gyorsabb a gyermeküket anyatejjel tápláló anyák esetében. 

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019