Amikor nem akar összejönni a baba – Hogyan legyen mégis gyermeked?

Zabolai Margit
Írta: ,

A gyermekvállalás az egyik legszemélyesebb, legérzékenyebb kérdés a párok, és talán különösen a nők életében. Akár szeretne valaki gyermeket, akár nem, szinte mindenki úgy érzi, túl sokan kérdezik erről, és közben valahogy mégsincs senki, akivel őszintén beszélni tudna a kérdésről. Főleg az számít még ma is tabutémának, ha valaki akarna gyermeket, ám a baba mégsem érkezik.

Sok szempont közrejátszik a döntésben

A MarieClaire.com a SurveyMonkey segítségével 2 000 nőt kért meg rá, hogy beszéljenek őszintén a termékenységgel, gyermekvállalással kapcsolatban. A kérdőívből az derült ki, hogy a millenniumi generáció 17%-a nem szeretne gyermeket, ám 45%-uknak már van gyermeke, vagy jelenleg próbálkozik teherbe esni. A többi nő pedig arról számolt be, hogy valamikor a közelebbi vagy távolabbi jövőben szerepel terveik között az anyává válás.

Ugyanakkor a megkérdezett nők 49%-a mondta azt, hogy eltolta a gyermekvállalás időpontját, mert anyagilag még nem állt készen rá. Ez kétszer nagyobb arány, mint az X generáció körében, de minden más, a felelősséggel kapcsolatos indok miatt is nagyobb arányban tolta ki a gyermekvállalás idejét ez a generáció, mint a korábbiak. 33%-ban nyilatkoztak úgy, hogy későbbre tervezik a babát, mert még a karrierjükre szeretnének fókuszálni, és 26% mondta, hogy még keresi a megfelelő partnert.

Nem biztos, hogy akkor jön a baba, amikor szeretnénk

Aki pedig nem várna, az sem biztos, hogy olyan könnyen szülővé válik, mint ahogyan szeretné.

A megkérdezett, 18 és 35 év közötti nők egyharmada küzd valamilyen termékenységi problémával, volt már egy vagy több vetélése, vagy több mint egy éve próbálkozik teherbe esni sikertelenül.

A nehézségek egyformán érintenek mindenkit, és az eredmények szerint azok a nők, akiknek a háztartása 75 ezer dollár alatti bevételt termel, csaknem ugyanolyan arányban vesznek részt vagy terveznek részt venni termékenységi kezeléseken, mint azok a nők, akik 150 ezer dollárból gazdálkodó háztartásokban élnek.

A közvélekedés, miszerint egy nő csak és kizárólag gyermekkel lehet boldog, kezd – legalább is – árnyalódni: a megkérdezettek 48%-a mondta azt, hogy egy gyermektelen nő éppen olyan boldog lehet, mint egy nő gyermekkel vagy gyermekekkel, sőt a válaszadók 17%-a úgy gondolta, hogy a gyermektelen nők még boldogabbak is. Ugyanakkor a gyermekre vágyó nőknek még mindig nem könnyű a helyzete.

Vagyaim.hu

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?