Kipróbáltam egy hónapig a mosható pelenkát: jó a környezetnek, de jó ez nekünk?

Zabolai Margit
Írta: ,
Kipróbáltam egy hónapig a mosható pelenkát: jó a környezetnek, de jó ez nekünk?

Kép forrása: zuzle/depositphotos.com

Most szültem egy gyereket, hetek óta nem alszom, most komolyan még a világot is én mentsem meg?! Ez volt a véleményem eleinte a mosható pelenkákról. Aztán úgy döntöttem, adok egy esélyt a dolognak, és meglátjuk, mi lesz.

Már terhes voltam, amikor egy balatoni nyaraláson először láttam mosható pelenkát: egy barátnőm már a kezdetektől ilyet használt az akkor két hónapos kislányával. Persze, környezetbarát, nyilván a babának is jobb, mint a műanyag, de nekem erre biztosan nem lesz energiám, gondoltam magamban.

Aztán majdnem egy évvel később álltam a négy hónapos gyerekkel a pelenkázóasztal mellett, és megállapítottam, hogy holnap megint el kell menni pelenkát venni. A héten másodszor, és még csak szerda van. Persze, nem fair, hogy a kisgyerekes szülőkre hárul a világ megmentése is, gondoltam. De lássuk be, hogy nekünk a legfontosabb. És különben is, ha nem vesz részt benne MINDENKI, akkor fújhatjuk az egészet. Vettem hát egy nagy levegőt, és amikor a gyerkőc legközelebb elaludt, leültem a gép elé, és beírtam a keresőbe: mosható pelenka.

Akinek az (ökológiai) lába hatos…

Számítások szerint amíg szobatiszta nem lesz, egy kisbaba 4-6 ezer pelenkát használ el. Ha darabját 40 forintjával számoljuk, ez akkor 240 ezer forint, és ez még csak a kisebbik rossz hír: egyetlen eldobható pelenka 550 év alatt bomlik le, vagyis el lehet képzelni, hogy kisbabánk rózsaszín, puha talpacskája milyen ökológiai lábnyomot hagy maga után már a legelső években.

Mikor a klímakatasztrófa nem csak közeleg, hanem már meg is kezdődött, nem is kérdés, hogy minden eszközt meg kell ragadni a kevesebb szemét előállítására.

A mosható pelenkák világában azonban elsőre nagyon könnyű elveszni.

Aio, zsebes, csónakos, külső, belső, gyapi, prefi, tetra, bambusz, kender… Néhány óra a mosható pelenkás Facebook csoportokban, és úgy éreztem, egy féreglyukba kerültem, ami egyre mélyebbre ránt, de semmit nem tudok meg belőle. Végül a már korábban emlegetett barátnőm szánt meg, és összepakolt nekem egy csomagot, amiben mindenféle pelenkatípusból volt egy, majd postára adta, én pedig két nap múlva már a tettek mezejére is léphettem.

Ha belejössz, játék az egész

Amikor az első mosható pelenkákat kezdtem forgatni a kezemben, megállapítottam, hogy a színes, mintás, vidám, sokszor egyedi megrendelésre készülő külsők azért elég erős motivációt jelentenek az olyan bizonytalan és bizalmatlan anyukáknak, mint amilyen én voltam. A móka pedig itt nem ér véget: azon túl, hogy tényleg klassz dolog a mintás pelusok között válogatni, a mosható pelenkázást nem feltétlenül kell túlgondolni. Bár sokféle fazon és megoldás létezik, a legtöbb mosható pelenka egy külső részből és egy belső betétből áll, ami gyakorlatilag bármi lehet: vehetsz szuper bambusz betéteket kenderes turbókkal, de behajtogathatsz egy jó öreg cseh pelenkát vagy egy sima, 100 forintos kis törülközőt is, sőt vannak akik például már nem használt flanel ingekből, jobb anyagú, de nem hordott ruhákból is betétet hajtogatnak. Szabad kreatívnak lenni!

Kép: Dmarik/depositphtos.com

Attól függően, hogy a kezdő csomagodat márkás francia pelenkákból, vagy mondjuk az Aliexpress-ről rendelt kínai darabokból rakod össze, a mosható pelenkázás bekerülési költsége a 10-20 ezer forinttól a több százezerig is terjedhet, ez már csak az igényeiden és lehetőségeiden múlik. Tényleg érdemes mindent kipróbálni, nekem az egyik legkellemesebb meglepetés az egész dologgal kapcsolatban az volt, hogy mennyi mindennel lehet kísérletezni, és hogy ha az ember néhány alapot megért, utána nincsenek szabályok: azt és úgy csinálsz, ami neked és a babádnak a legjobb.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv