Mire számíthatsz az első terhességi vizsgálaton?

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Az első terhességi vizsgálat mindenkit örömmel és izgalommal tölt el: ez most egész biztosan más lesz, mint a korábbi alkalmak, most végre nem a szokásos rutin miatt kell orvoshoz fordulnod. Na de mi vár rád azután, hogy a pozitív teszttel a kezedben időpontot kértél a nőgyógyászodnál?

Egyáltalán mikorra jelentkezz be? Kép forrása: bloglovin.com

Sokan már azzal kapcsolatban is tanácstalanok, mikor forduljanak orvoshoz, hányadik hétre kérjék az időpontot. Először is tudnod kell, hogy amikor megcsinálod a tesztet – tehát a várható menstruációd napján, vagy kicsit később – már négyhetes kismamának számítasz.

Bár a valóságban többnyire csak egy-két hete kerültél áldott állapotba, a várandósságot az utolsó menstruáció első napjától számoljuk.

Akár már az ötödik-hatodik hétre is bejelentkezhetsz a dokidhoz, de ennek főleg akkor van jelentősége, ha korábban például méhen kívüli terhességed vagy valamilyen más problémád volt. Ilyen esetekben jó minél előbb tisztázni, hogy a baba ezúttal jó helyen van-e.

Ne húzd tovább az időt

Amennyiben nem voltak komplikációid, illetve most sem tapasztalsz semmi rendelleneset – tehát nem görcsölsz erősen, nem vérzel –, úgy ráérsz elmenni nőgyógyászhoz a hetedik-nyolcadik héten.

A szakértők azt javasolják, hogy legkésőbb a második kimaradt menstruációd idejére kérd az időpontot, ez nagyjából a nyolcadik hétre esik.

A baba szíve egyébként már a hatodik és a hetedik hét között megdobban, tehát ha ilyenkor mész orvoshoz, akkor már nem csak egy borsónyi gömböcsk​ét fogsz látni a képernyőn, hanem annál jóval többet – és persze születendő gyermeked szívhangját is meghallgathatod.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019