Mikor kezd el mozogni a baba? Ekkortól számíthatsz rá, és így veheted észre a jeleket

Mikor kezd el mozogni a baba? Ekkortól számíthatsz rá, és így veheted észre a jeleket

Címlap / Életmód / Család / Mikor kezd el mozogni a baba? Ekkortól számíthatsz rá, és így veheted észre a jeleket

Miután megtudtam, hogy várandós vagyok, árgus szemekkel figyeltem a hasamat, naponta nézegettem, vajon nőtt-e már egy egészen picit, és persze alig vártam, hogy az első mozdulatot megérezzem. Most, a harmadik trimeszterben, ha hajnal háromkor arra ébredek, hogy a kislányom éppen a 2032-es tornász világbajnokságra gyakorol, igyekszem arra gondolni, hogy mennyire vártam ezeket a bukfenceket. Még akkor is, ha szinte kizárólag akkor végzi őket, amikor én éppen pihennék.

Sokkal hamarabb kezdi, mint hogy észrevennéd

Lehet, hogy te még a várandósságod tényéről sem tudsz, amikor a babád már mozogni kezd: a legtöbb magzat a 7-8. héten, azaz nem sokkal az után, hogy a végtagok megjelennek, már mocorgásba kezd, de ekkor még annyira aprócska és olyan gyengék az izmai, hogy mindebből te a – babához képest – vastag méhfalon keresztül semmit nem érezhetsz.

Szinte hihetetlen, de a terhesség 9. hetében a baba már csuklik, szopja az ujját, a 12. heti ultrahangon pedig akár azt is láthatod, hogy forog, bukfencezik, ficánkol és láthatóan remekül érzi magát, hiszen már elég erős és ügyes ahhoz, hogy mozgolódjon, de még helye is bőven van ehhez. Az akrobatikus mutatványokból azonban te ekkor még továbbra sem érzékelsz semmit, pedig már valószínűleg nagyon türelmetlen vagy ilyenkor!

Mikortól válik érezhetővé?

A babák első mozdulatait a legtöbben a 18-20. hét körül kezdik el érezni, van, aki néhány héttel korábban, van, aki néhány héttel később. Hogy mikortól érzed kisbabád mocorgását, az sok tényezőtől függ.

Egyrészt természetesen nem minden baba fejlődik teljesen egyforma ütemben, és már ekkor is eltérő lehet a temperamentumuk: lehet, hogy a te gyermeked csak kényelmesen úszkál, esetleg néha nyújtózkodik egyet, de az is lehet, hogy komoly karatemutatványokat gyakorol már a 17. terhességi héten – nyilván ezeket nem egyformán lehet érzékelni.

Mikor kezd el mozogni a baba? Ekkortól számíthatsz rá, és így veheted észre a jeleket

Kép forrása: CLIPAREA/depositphotos.com

Valószínűleg egy kicsit hamarabb veszi észre a mozgást az is, akinek vékonyabb a hasfala, míg az első terhességi jelekre tovább kell várnia annak, akinek például hátradől a méhe vagy az elülső falon tapadt meg a méhlepénye, hiszen ebben az esetben ez is „tompít” a kicsi mocorgásán, és erősebb rúgásokra, azaz nagyobb, erősebb babára van szükség ahhoz, hogy egyértelműen jelezni tudja az anyukának a jelenlétét.

Általában hamarabb észreveszik a magzati mozgást azok is, akik már nem az első gyermeküket várják, egyszerűen azért, mert ők már tudják, milyen érzést kell figyelni, viszont aki életében először várandós, az nehezen tudja elképzelni, hogy mire is számítson.

Milyen érzés lesz?

Bár a filmekben többnyire egy megható pillanatban kap a várandós nő a hasához, és közli szerelmével könnybe lábadt szemekkel, hogy a gyermek megmozdult, a valóságban a legtöbb nő nem egészen bizonyos benne, hogy vajon már a gyerek mozgásait érzi-e. Persze a hetedik hónap környékén, amikor a mozgás akár még kívülről is láthatóvá válik, már elég nehéz nem észrevenni a dolgot, de eleinte a kismamák csak sejtik, hogy a magzat mozog, és nem egyszerű bélmozgásról van szó – merthogy az érzés akár egészen hasonló is lehet.

Bár nyilván mindenkinek más a tapasztalata, sok anyuka írja le úgy a magzat első mozdulatait, mint felszálló buborékokat, egy pillangó szárnyának simogatását, de olyan is van, aki inkább kis izomrángásokat érez.

Én például legelőször azt éreztem, mintha valaki egy nagyon gyenge árammal belülről picit megütné a hasfalamat, ezek valószínűleg az első rúgások voltak. Csak később, amikor a baba már nagyobb lett, kezdtem el érezni belülről a „simogatást”, ahogyan a kezét vagy lábát végighúzza a hasfalamon.

Aggódnod kell, ha nem érzed?

A terhesség második-harmadik trimeszterében az orvosod biztosan rá fog kérdezni, hogy érzed-e már a pici mozgását. Bár nem túl gyakori, de vannak anyukák, akik testi adottságaik miatt nem érzik gyermekük mocorgását. Amíg az orvosod szerint minden rendben van, addig nem kell aggódnod. Tény, hogy a kicsi mozgása megnyugtató lehet, hiszen napjában többször is jelét adja annak, hogy jól van, de attól, hogy te éppen nem érzed, még fejlődhet tökéletes ütemben a kisbabád. Ha aggaszt a csend, konzultálj erről a nőgyógyászoddal, de próbálj türelmes maradni: hamarosan úgyis megszületik a kicsi, és akkor egész nap is nézheted, ahogyan mocorog a karjaidban!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!