Menstruáló újszülött? 3 ijesztő, de ártalmatlan tünet, amitől a friss szülőket kiveri a frász

Zabolai Margit
Írta: ,
Menstruáló újszülött? 3 ijesztő, de ártalmatlan tünet, amitől a friss szülőket kiveri a frász

Kép forrása: encrier/depositphotos.com

Egy apró, törékeny kis újszülöttet a család legszívesebben még a széltől is óvna. Az első egy-két hétben természetes, hogy mindenki aggódik és árgus szemekkel figyeli a baba minden lélegzetvételét, az alábbi ijesztő jelenségek pedig pillanatok alatt a teljes pánik állapotába küldhetik a friss szülőket. A jó hír azonban az, hogy többnyire maguktól múló, ártalmatlan dolgokról van szó.

Menstruáló újszülött?

Egy egészen apró újszülött pelenkázása egyébként is olyasmi, amit a legtöbb friss szülő remegő kézzel végez, hiszen alig merik megfogni az apró, törékeny kis lábakat. Ha az amúgy is érzékeny művelet közben az anyuka vagy apuka vért talál a pelenkában, akkor ott tényleg hamar kitörhet a pánik, pedig nagy valószínűséggel erre semmi ok. Az újszülött kislány hüvelyéből szivárgó vér látványa valóban nagyon ijesztő lehet, de a jó hír az, hogy amennyire riasztó, annyira ártalmatlan jelenségről van szó.

Előfordulhat ugyanis, hogy a leánygyermekek testébe a várandósság idején anyai hormonok jutnak, és a születés után ez megvonásos vérzést eredményez.

Ez a jelenség az első 2 hétben teljesen normális, és semmi teendő nincs vele. Természetesen ez a „menstruáció” egészen enyhe, legfeljebb egy pici vérfoltot láthatsz a pelenkán. Ha a vérzés ennél komolyabb, vagy nem akar elmúlni, akkor mindenképpen jelezd azt az orvosnak vagy a védőnőnek.