Mennyire jött könnyen a baba? Édesanyák mesélnek tapasztalataikról

Írta: ,

Amikor egy pár gyermekvállalás mellett dönt, nem tudhatják, pontosan mikor fog beköszönteni hozzájuk a gólya. Vannak szerencsések, akiknek szinte azonnal teljesül a vágyuk, míg mások hosszú hónapokig, esetleg évekig várnak a gyermekáldásra. Édesanyákat kérdeztünk tapasztalataikról.

Melinda (29) Kép forrása: brit.co

1/8 Melinda (29)

Februárban hagytam abba a gyógyszerszedést, júniustól nem védekeztünk sehogy, szeptember-október környékén pedig több orvos is azt mondta, hogy nincs peteérésem, hormonproblémáim vannak, és még nagyon sokáig nem lehet gyermekem. Ha mégis összejön, akkor el fogok vetélni

Mindezek ellenére a következő hónapban megfogant, és most itt szuszog mellettem a lassan 10 hónapos kislányom. Remélem, hamarosan kopog a kistesó is.

Éva (33) Kép forrása: by-s.me

2/8 Éva (33)

Több évnyi próbálkozás után kértünk segítséget, majd két sikertelen lombik után nagyon boldogok voltunk, amikor a harmadik végre összejött, és megszületett a kislányunk.

Az előzmények fényében mindenkit meglepett, amikor még egyéves sem volt, és teljesen spontán megfogant a kistesó – most pedig már együtt játszanak.

Szilvi (32) Kép forrása: bloglovin.com

3/8 Szilvi (32)

Már másfél éve próbálkoztunk, amikor kivizsgáltattuk magunkat, de mindent rendben találtak. Tovább próbálkoztunk, és kezdtünk teljesen rácsavarodni a témára, sajnos azonban nem lett két csíkos a teszt.

Úgy döntöttünk, kicsit kikapcsolunk, és elmentünk nyaralni. Onnan már hárman jöttünk haza. Sajnos ő csak 11 hétig volt velünk, és most angyalként vigyáz ránk...

Utána 3 hónappal megfogant a kislányunk, aki nélkül nem is tudom, hogy tudtam eddig élni...

Krisztina (44) Kép forrása: babybumpbundle.com

4/8 Krisztina (44)

Bár azt szokták mondani, fiatalon könnyebb teherbe esni, nálunk ez épp fordítva alakult.

29 évesen két évet vártunk a kislányunkra, míg 43 évesen két hónap alatt összejött a kisfiunk.

Anikó (38) Kép forrása: singlemothers.us

5/8 Anikó (38)

A nagylányunkra 12 évet vártunk – három vetélés után kivizsgálások sora következett, de gyógyszeres támogatással sem sikerült.

Végül elengedtem az egész témát, szinte beletörődtem, hogy sosem leszek anyuka…

Aztán elmentünk nyaralni, és ott megfogant a gyermekünk. Csupán 7 hónapos volt, amikor ismét terhes lettem, de ez a baba sajnos nem maradt velünk. 5 hónappal később azonban megfogantak az ikreim, így most három csodálatos gyermekünk van.

Nóra (43) Kép forrása: mintarrow.com

6/8 Nóra (43)

Nekem mindkét kisbabám első alkalommal összejött – váratlanul is ért, mert ilyet még nem hallottam.

A barátnőim azt mesélték, hogy 3-6 hónap próbálkozás biztosan kell, így gondoltam, nekiállunk, és lesz még időnk…

Ráadásul azért is volt ez meglepő, mert 38 éves voltam az elsőnél.

Krisztina (42) Kép forrása: 100layercakelet.com

7/8 Krisztina (42)

40 évesen már nem volt hova halogatni a dolgot. Mivel sokáig gyógyszert szedtem, így az első néhány hónapban még védekeztünk, aztán ahogy szabad utat kapott a baba, azonnal meg is fogant.

Sőt, az első ultrahangon – legnagyobb meglepetésünkre – két petezsákot is mutatott a felvétel. Mivel jelentős méretbeli különbség volt közöttük, az orvosom jelezte, hogy ne nagyon éljük bele magunkat.

Hamarosan 20 hónapos lesz a mi kis tündérkénk – azóta is sokszor gondolok rá, milyen szerencsénk volt, hogy ilyen könnyen teherbe estem.

Virág (38) Kép forrása: by-s.me

8/8 Virág (38)

Négy év kellett hozzá – műtét, orvosok, gyógyszerek. Most lesz egyéves a kisfiunk. Embert próbáló volt, és sok mindenre megtanított ez a küzdelem. Hősökként akarnak kijönni a nők ebből a folyamatból, ami nem is csoda; a legintimebb dolgaikba és testrészükbe lesznek bejáratosak az orvosok hetente többször, viselik a hormonok hatását, majd mit kapnak a társadalomtól: összejött a gyerek, örülj!

De milyen áron, ki törődik a nő lelkével? Különösen, ha még így sem sikerül, vagy a sokadik kísérletre fogan csak meg a baba, aki nem is biztos, hogy megmarad?

Ez egy nagy és elhúzódó trauma, amelyben fontos lenne a környezet támogatása, de ehelyett általában csak szégyen vagy sajnálat kapcsolódik hozzá.