Még egy ok az anyatej mellett: ezt a felfedezést tették a tudósok

Zabolai Margit
Írta: ,
Még egy ok az anyatej mellett: ezt a felfedezést tették a tudósok

A gyerekneveléssel kapcsolatban sok tévhit kering, és sokan terhelik túlzó elvárással az újdonsült anyukákat is, akik amúgy sem tudják, hová is kapják a fejüket, amikor hirtelen a semmiből egy másik élet felelőssége hullik a karjaikba. Az anyatejes táplálás népszerűsítése azonban valóban fontos feladatnak tűnik - ezt támasztja alá egy újabb kutatás is.

Tápszer vs. anyatej

Gyorsan leszögezünk valamit még az elején: mi hiszünk abban, hogy mindenki maga rendelkezik a saját teste felől, így aztán nem szeretnénk pálcát törni senki feje fölött, aki hamarabb abbahagyja a szoptatást, vagy esetleg el sem kezdi azt. Már csak azért sem, mert az anyatejes táplálás felfüggesztése mögött sokszor az anyukán kívül álló okok sorakoznak.

Ha a baba érzékeny a laktózra, ha a tej elapad, vagy meg sem indul, esetleg nem elég, vagy túl sovány, azzal nem sok mindent lehet tenni, és senkiből nem lesz rossz anya csak azért, mert tápszerrel eteti a gyermekét.

Ugyanakkor mára bizonyított tény, hogy a tápszer ugyan jó, az anyatejnél semmi nem lehet jobb.

A legelső tápszert egyébként Henri Nestlé dobta a piacra, az elbeszélések szerint az anyatejpótló megalkotására az inspirálta, hogy a szomszédjukban lakó nő nem tudta szoptatni újszülött gyermekét, ez pedig akkoriban hatalmas kihívás elé állította az anyát: ha nem tudott más anyától tejet szerezni, jobb híján kecsketejet adhatott a gyermekének, ezt azonban a legtöbb csecsemő nem tudta megemészteni.

Henri Nestlé nem akarta tétlenül nézni, hogy az anya elveszíti a gyermekét, ezért megalkotott egy tápszert, amit ma már anyák millió adnak éhes porontyuknak. A történet eddig szép és megható, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a tápszer nem jobb az anyatejnél, és még csak nem is annyira jó - a Nestlének korábban volt is baja a reklámok miatt, amelyek ezt sugallták.

Felkészít a szilárd táplálásra

Az anyatejes táplálás fontosságára az Egészségügyi Világszervezet is rendszeresen felhívja a figyelmet. Amellett, hogy az anyatej ingyen van, számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek segítenek a babák immunrendszerének megerősödésében, ráadásul a szoptatás a baba és a mama közötti köteléket is erősíti.

Egy újabb kutatás most még egy érvet talált az anyatej mellett: a tudósok szerint az anyatejben olyan mikróbák találhatóak, amelyek segítenek a baba szervezetének, hogy a későbbiekben gond nélkül tudja majd megemészteni a szilárd táplálékot.

A Frontiers in Cellular and Infection Microbiology című lapban publikált tanulmány szerint az anyák körülbelül 20 különféle emésztőenzimet adnk át a gyermeküknek szoptatás során, és ez majd könnyebbé teszi a szilárd táplálékra váltást.

Szoptatni, mindenáron?

Az anyatejes szoptatás mellett tehát még egy érv szól, amitől mi reméljük, a szoptatás kultúrája is megváltozik.

Az anyatejjel tápláló kismamák lenézése, megalázása ugyanis nem csak gonosz, fölösleges dolog is.

Ellenben az újdönsült kismamák szoptatási kedvét ösztönözné, ha egyre több helyen lenne a gyermekek etetésére kialakított megfelelő hely, esetleg kevesebbeket botránkoztatna meg a nyilvános szoptatás. Szintén fontos lenne, ha szülés után a kismamák segítséget kapnának a helyes szoptatás elsajátításához.

Van, aki erre elsőre ráérez, másoknak viszont nehezebben megy. Egy kis gyakorlással azonban elérhető lenne, hogy a szoptatás ezeknek az anyukáknak se fájdalmas, hanem ugyanolyan szép élmény legyen.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv