„Legyél anya, csak nekem ne kelljen látni” – Piknik a szabad szoptatásért

Zabolai Margit
Írta: ,
„Legyél anya, csak nekem ne kelljen látni” – Piknik a szabad szoptatásért

Eszti barátnőm nem az az aktivista típus. Többnyire elnéző mosollyal szemléli a világ megváltására irányuló akcióimat, így kicsit meg is lepett, amikor ő vetette fel, hogy menjünk el a Piknikre a szabad szoptatásért. „Úgyis egész nap ezt csinálom, akkor miért ne csinálnám ott?” – kérdezte, és beláttam, hogy igaza van.

A Piknik a szabad szoptatásért mondjuk tökéletes választás lehet első demonstrálóknak, gondoltam. Nem tűnik kimondottan rebellis eseménynek kiülni egy parkba, és igény esetén megetetni a gyerekedet. Nem ez az a felállás, ahol elszabadulhatnak az indulatok, legalábbis így képzeltem, de persze nekem nincs gyerekem, és sosem kellett szoptatnom sehol, nem hogy egy parkban, de még otthon sem.

Az azonban, hogy egyáltalán szükség van egy ilyen rendezvényre, jól mutatja, hogy sokak számára egyáltalán nem olyan magától értetődő dolog, hogy egy anya esetleg megeteti a gyerekét. Hiába ugyanis Dr. Spock, meg az igény szerinti táplálás, hiába a WHO ajánlása, és hiába szakértők tömegeinek véleménye, sokan még mindig úgy gondolják, hogy a szoptatást otthon, a négy fal között kell megoldani.

Ezzel azonban egyetlen probléma van: az, hogy lehetetlen.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint az újszülötteket lehetőség szerint 6 hónapos korukig kizárólag anyatejjel javasolt táplálni, a szoptatást pedig – szintén a szervezet szerint – 2 éves korig, vagy akár ennél tovább is érdemes folytatni. A vezető szakemberek abban is egyetértenek, hogy a korábban gyakorlatban lévő, 3 óránkénti etetés fölösleges procedúra babának és mamának is, és elveszi azt, ami a szoptatásban legalább annyira fontos, mint a táplálás: a kötődés, a megnyugvás, a vigasztalás élményét. Jobb tehát, ha a gyerekre bízzuk, hogy eldöntse, mikor akar enni. Innentől kezdve viszont a négy fal közötti szoptatás kizárólag akkor valósítható meg, ha az anya 2 évre házi őrizetbe helyezi magát, és persze nem viszi utcára a gyereket sem. Mindamellett, hogy biztos vagyok benne, hogy akadnak, akik boldogabb helyként képzelnek el egy két év alattiaktól mentes világot, azért talán nem olyan nehéz belátni, hogy ez mégsem egy járható út.

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv