Egy anyuka megválaszolta a legnagyobb kérdéseket, amiket mindenki tudni akar a szülésről

Szirák Viki
Írta: ,
Egy anyuka megválaszolta a legnagyobb kérdéseket, amiket mindenki tudni akar a szülésről

Kép forrása: pexels.com

Az első gyermek születése előtt minden nő fejében legalább ezer kérdés megfogalmazódik. Mindannyian tudni szeretnénk, vajon mire készüljünk fel a szülőszobában, mekkora fájdalomra számíthatunk, ahogy azt is, hogy a gyermek érkezése után miken megy keresztül a testünk és a párkapcsolatunk.

Egy kismama, akinek egy éve született meg első gyermeke, válaszolt a kérdésekre, amiket mindig is tudni szerettél volna.

Mennyire fájdalmas a szülés? Kép forrása: pexels.com

Az ingerküszöb mindenkinél más, ahogy az adott helyzet is. Annyi biztos, hogy igen, fájdalmas a szülés, de a legtöbb anyuka egyetért abban, hogy inkább az összehúzódások a rosszabbak.

„Nem az volt a legfájdalmasabb, amikor megszületett a fiam, hanem amikor még órákra voltam tőle, de a fájások már beindultak. Kicsit ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor erős görcseid vannak egy hasmenés miatt, de ezek fokozatosan jönnek, és egy ponton már-már elviselhetetlenül felerősödnek, majd gyengülnek. Mindeközben a semmittevés, a várakozás volt az, ami megnehezítette számomra a dolgot.

Aludni nem tudtam, hiába voltam fáradt, nem igazán tudtam egy falatot sem megenni; de a tudat, hogy a végén kezemben foghatom a gyermekemet, segített kibírni a szülést.

Tudtam, hogy a végén minden szenvedést megér, és így is lett. De minden anyuka máshogy éli ezt meg, ez szerintem nagyban függ a személytől.”

Mi történik 'odalent?' Kép forrása: unsplash.com

Mindenkit érdekel, hogy a szülés során milyen sérüléseket szenved el, tényleg elszakadhatnak-e bizonyos részeink, és mennyire fájdalmas ez.

A vagina struktúráját tekintve képes nagyobb méretekre is kitágulni, amikor pedig beindul a szülés, az ösztrogén hatására a vér a nemiszervbe kerül, és ez segít abban, hogy a szövetek elasztikusak legyenek.

„Igen, sajnos gyakran megesik, hogy a szülés közben gátrepedésre kerül sor (a hüvely és a fenéknyílás közötti kis területen), és a repedés még a jobbik esetbe tartozik. Nálam másodfokú repedés történt, ami azt jelenti, hogy szükség volt öltésekre, de nem volt komoly a probléma. Attól viszont még a fájdalom és a kényelmetlenség velem maradt pár hétig, akárcsak a folyás, azaz az úgynevezett lochia távozása."

Sokan félnek attól, hogy a hüvely kitágul a szülés közben, és úgy is marad. Noha a medencefenék izmai tényleg meglazulnak, intimtorna-gyakorlatokkal segíthetünk rajta.

Ennek mértéke függ attól, hogy mekkora volt a gyermek, milyen fiatal az anyuka, és mennyi ideig tartott a vajúdás.”

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv