Emiatt SE simogasd egy kismama hasát: a harmadik trimeszterben különösen rosszat teszel vele

Zabolai Margit
Írta: ,
Emiatt SE simogasd egy kismama hasát: a harmadik trimeszterben különösen rosszat teszel vele

Veled is megtörtént a terhesség alatt, hogy ismeretlenek vagy távolabbi ismerősök szó nélkül elkezdték simogatni a hasadat? Esetleg éppen mostanában történik veled ilyesmi?

A gömbölyödő has látványa tényleg nagyon megnyerő, és érthető, ha sokan szeretnék kifejezni a szimpátiájukat, de az is, ha te nem szeretnéd, hogy tapogassanak. Ha pedig a terhesség vége felé még inkább viszolyogsz ettől, az teljesen normális: ezek már az anyai ösztönök, amelyek ténylegesen és mérhetően munkálkodni kezdenek az agyadban, és megváltoztatják a térérzékelésedet is a baba védelme érdekében.

Másként érzik maguk körül a teret

Egy új tanulmány szerint a harmadik trimeszterben lévő kismamák „biztonsági buborékja”, vagyis az a tér, amiben már nem szeretünk másokat tudni, kellemetlenül érezzük magunkat, ha idegenek vagy akár ismerősök belépnek, kitágul.

Az Anglia Ruskin Egyetem és az Addenbrooke Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának tudósai arra voltak kíváncsiak, hogy megváltozik-e az anyák periperszonális tér-érzete a terhesség alatt. 

Az egyén periperszonális tere az a terület, amely közvetlenül a testünk körül van, és széles körben úgy tekintik, hogy nagyjából a karunk távolságában terjed ki.

A Scientific Reportsban megjelent tanulmányban a kutatók 85 terhes, 21 és 43 év közötti nőt kérdeztek ki a terhességük 20. majd 34. hetében, végül pedig 8 héttel a szülésük után.

Az audió-tapintási teszt során a résztvevők érintés érzését tapasztalták a hasukon, miközben a hangszórók zajának voltak kitéve. A kutatók kontrollcsoportként nem terhes nőkkel is elvégezték a vizsgálatot. A tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a terhesség harmadik trimeszterében nő a terhes nők periperszonális térérzete.

Kép: Cliparea/depositphotos.com

Megváltozik az agy, hogy védje a magzatot

A kutatók azt állítják, hogy ez „egy olyan mechanizmus eredménye lehet, amely megvédi a sérülékeny hasat a környező tárgyak vagy személyek okozta sérülésektől".

Dr. Flavia Cardini, az Anglia Ruskin Egyetem pszichológiai vezető előadója és a tanulmány vezető szerzője azt mondja, hogy a kiterjesztett periperszonális tér „az agy módja a veszély távol tartására”.

A terhesség masszív és gyors változásokat eredményez mind a testben, kívülről és belülről egyaránt.

Dr. Cardini kijelentette, hogy a vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy amikor a test „jelentősen változik" a terhesség alatt, az „anyai agy" is megváltoztatja a test közvetlen környezetét, azaz a terhes nő másnak fogja tapasztalni azt, mint amilyennek egyébként tenné.

A kutatók megállapították, hogy a terhesség második trimeszterében és a szülés után nyolc héttel ezek a megváltozott érzékelések nincsenek jelen, vagyis a jelenség kizárólag a terhesség utolsó, a fizikai sérülésekre talán legérzékenyebb szakaszában mérhető.

Még egy ok, hogy ne simogasd kérés nélkül a várandósok hasát – azon kívül, hogy eleve illetlenség egy másik ember testét a beleegyezése nélkül tapogatni, még különösen kellemetlen érzést is kiválthatsz vele a kismamából.

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció