Elavultak és sokszor károsak a szülészeti beavatkozások - Te is felszólalhatsz a szülészeti „erőszak” ellen

Boros Mariann
Írta: ,

Október 13-án délután 4-kor Ne árts! Ne vágj át! címmel indít közös sétát a Másállapotot a szülészetben! Mozgalom a Nyugati térről. Céljuk, hogy minden esetben az anya és babája érdekeit szem előtt tartó, egységes szülészeti protokoll jöjjön létre Magyarországon.

Jelenleg Magyarországon nem létezik egységes, minden intézményre vonatkozó szülészeti protokoll, így fordulhat elő, hogy míg van olyan kórház, ahol a vízben szülés is megvalósulhat, addig más helyeken már a vajúdás alatt a hátára fektetik a kismamát, és még egy pohár vizet sem ihat. Így fordulhat elő, hogy míg bizonyos kórházakban a terminus betöltése után csak indokolt esetben indítják be a szülést, és megvárják a nemzetközi szakmai ajánlások szerinti két hetet – hiszen addig csak terminustúllépésről van szó, valódi túlhordásról a két hét letelte után beszélünk –, addig más helyeken már a terminus napján, vagy még előbb befektetnek, és beavatkoznak. 

Könnyen belátható, hogy elsősorban az eltérő szemlélet lehet az oka, hogy míg az egyik kórházban bőven 50% feletti a császármetszések aránya, addig a másikban 20% alatti - nemzetközi ajánlások szerint 15-19% lenne a ténylegesen szükséges. 

Ugyanakkor gyakran a szüléshez való hozzáállás egy adott intézményen belül sem egységes, az épp ügyeletben lévő – vagy fogadott – szakszemélyzet szemléletén múlik.

A hálapénz virágzása pedig csak tovább bonyolítja az egyébként is kusza rendszert, holott a szülésre készülő nőknek kiszámíthatóságra, biztonságra és emberi bánásmódra lenne szüksége. Utóbbi hiányára hívja fel a figyelmet a Másállapotot a szülészetben! Mozgalom videója, mely rávilágít, hogy míg az állatkertekben maximálisan odafigyelnek arra, hogy a gorilla mama a szülés után zavartalanul együtt lehessen kicsinyével, addig ez a Magyarországon szülő nők számára teljesen esetleges.

A szülés utáni időszakra nézve ugyanis csak a hivatalosan is bababarát kórházakban biztosított, hogy egy 10 lépésből álló szabályrendszer mentén anyát és babát egységként kezelik, megvalósul az aranyóra és az érdemi szoptatástámogatás. Jelenleg csupán 19 hazai intézmény rendelkezik a címmel, és még ma is vannak kórházak, ahol az az elavult és káros gyakorlat van érvényben, hogy a kisbabát megszületése után egyből lecsutakolják, majd szeparálják az édesanyjától, rutinszerűen cukros vizet vagy teát adnak neki, a szoptatásokat pedig erősen kontrollálják. Ugyanakkor magára a szülésre nézve nem léteznek olyan irányelvek, mint amilyenek a bababarát címhez kapcsolódnak, általában a szokásjog az uralkodó a szülészeteken. A Másállapotot a Szülészetben! Mozgalom két éve küzd azért, hogy javuljon a helyzet, hogy ne érhesse szülészeti erőszak a nőket, elkerülhessék a szükségtelen beavatkozásokat, és úgy szülhessenek, ahogy szeretnének. 

https://www.facebook.com/masallapotot/

“El sem tudja képzelni, milyen károkat okozott az elavult és káros gyakorlataival, amit szülésvezetés címszó alatt elkövetett mindösszesen 3 óra leforgása alatt. Tönkretette a nőiességemet és a szexualitásomat jó időre, meggyalázta a testem, a nemi szervemet, szöges bakanccsal tiport az anyaságomba és a családunk életébe.“  – egy anya levele az orvosának olvasható a Másállapotot a szülészetben! Mozgalom oldalán, és ez csak egy a rengeteg megrendítő történtet közül.

„Tájékoztatás és engedély nélkül végzett vizsgálatok, ártalmas és szenvedést okozó gyakorlatok, kisbabák elválasztása az anyáktól, üvegfal mögé szorult apák, traumatizálódó és kiégő szakemberek. A jelenlegi szülészeti ellátásban mindezek naponta előfordulnak” – áll a mozgalom közleményében.

Ha te is szeretnél tenni a változásért, menj el október 13-án délután 4 órára a Nyugati térre, onnan indul a közös séta a Szabadság térre, ahol 5 órakor kezdődik a rendezvény Ne árts! Ne vágj át! címmel. A budapesti megmozdulás szimbóluma az áthúzott olló. Ez utal a szükségtelenül átvágott testekre, az ártalmas beavatkozásokra, jelképe a megsebzett családi kapcsolatoknak és a döntési lehetőségektől való elszakítottságnak. A helyszínen papírollókra írhatnak üzenetet a résztvevők, ezzel talán egy kicsit letéve a megélt fájdalomból. A rendezvénnyel a szervezők szeretnék elérni, hogy pozitív és valódi változások induljanak el a magyar szülészeti ellátásban. 

Időpont: 2018. Október 13. 16:00 óra
Helyszín: 1055 Budapest, Nyugati tér

A Másállapotot a Szülészetben! Mozgalom az elmúlt két évben ráirányította a figyelmet a szülészeti ellátás hiányosságaira, a fájdalmas anyai tapasztalatokra és a régóta fennálló problémák rövid és hosszú távú káros következményeire. A közel 12 ezer követővel rendelkező oldalukon rengeteg személyes beszámoló tanúskodik a súlyos, rendszerszintű probléma nagyságáról. A mozgalom már megalakulásakor 600 embert vitt az utcára. A kezdeményezés nem áll kapcsolatban egyik politikai párttal sem, nők és anyák által alulról szerveződő megmozdulás.