Indul a babaprojekt: ezekre figyelj az első időszakban

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A tudatos családtervezésnek számtalan előnye van. Példának okáért az, hogy különösképpen odafigyelhetünk a létfontosságú első hetekben, és hogy nem szükséges utólag fontos dolgokat tisztáznunk az orvosunkkal. De mire érdemes odafigyelned a babaprojekt előtt?

A fogantatás előtt fél évvel

Manapság központi kérdésként szerepel a nők életében az ideális testsúly, és mindez különösképpen fontossá válik akkor, ha gyermeket szeretnél. Sem a túl alacsony, sem a túl magas testsúly nem kedvez a teherbeesés során, olyannyira, hogy a kilók akár el is lehetetleníthetik a fogantatást.

A súlyproblémák a későbbiekben is veszélyeket hordoznak, ezért törekedj rá, hogy ideális BMI-vel, és megfelelő erőnléttel vágj neki a várandósságnak.


Kamu a BMI? 5 érv, hogy a testtömegindex nem mond semmit


Természetesen erre elegendő lehet pár hónap, de akár néhány évre is szükség lehet, úgyhogy időben gondolj az egészségedre, ne csak akkor, amikor pozitívvá válik a teszt.

A megfelelő kondíció létfontosságú a várandósság alatt és a szülés során egyaránt, márpedig ha nulláról kezded a kismamatornát (vagy nem is foglalkozol vele), akkor nem feltétlenül lesz könnyű dolgod.

Mi legyen a fogamzásgátlóval?

Nem csoda, hogy egy átlagos nő össze van zavarodva a fogamzásgátló abbahagyását illetően, hiszen minden orvos mást mond erre vonatkozóan.

Vannak, akik szerint az sem gond, ha az anya későn veszi észre a várandósságot, és folyamatosan szedi a gyógyszert az első időszakban.

Ezzel szemben mások legalább három hónap szünetet javasolnak, hogy helyreálljon a hormonháztartás (nem pedig azért, hogy kiürüljön a gyógyszer, hiszen arra néhány nap alatt sor kerül).

Megint mások úgy vélik, hogy ez utóbbi megnehezíti a fogantatást, hiszen a gyógyszer abbahagyása után megugorhat a teherbeesés esélye, viszont akadnak olyan genetikusok, akik arra figyelmeztetnek, hogy ebben az átmeneti időszakban különösen nagy a veszélye a rendellenességeknek.

Akkor kinek higgyünk?

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019