Indul a babaprojekt: ezekre figyelj az első időszakban

Írta: ,

A tudatos családtervezésnek számtalan előnye van. Példának okáért az, hogy különösképpen odafigyelhetünk a létfontosságú első hetekben, és hogy nem szükséges utólag fontos dolgokat tisztáznunk az orvosunkkal. De mire érdemes odafigyelned a babaprojekt előtt?

A fogantatás előtt fél évvel

1/6 A fogantatás előtt fél évvel

Manapság központi kérdésként szerepel a nők életében az ideális testsúly, és mindez különösképpen fontossá válik akkor, ha gyermeket szeretnél. Sem a túl alacsony, sem a túl magas testsúly nem kedvez a teherbeesés során, olyannyira, hogy a kilók akár el is lehetetleníthetik a fogantatást.

A súlyproblémák a későbbiekben is veszélyeket hordoznak, ezért törekedj rá, hogy ideális BMI-vel, és megfelelő erőnléttel vágj neki a várandósságnak.


Kamu a BMI? 5 érv, hogy a testtömegindex nem mond semmit


Természetesen erre elegendő lehet pár hónap, de akár néhány évre is szükség lehet, úgyhogy időben gondolj az egészségedre, ne csak akkor, amikor pozitívvá válik a teszt.

A megfelelő kondíció létfontosságú a várandósság alatt és a szülés során egyaránt, márpedig ha nulláról kezded a kismamatornát (vagy nem is foglalkozol vele), akkor nem feltétlenül lesz könnyű dolgod.

Mi legyen a fogamzásgátlóval?

2/6 Mi legyen a fogamzásgátlóval?

Nem csoda, hogy egy átlagos nő össze van zavarodva a fogamzásgátló abbahagyását illetően, hiszen minden orvos mást mond erre vonatkozóan.

Vannak, akik szerint az sem gond, ha az anya későn veszi észre a várandósságot, és folyamatosan szedi a gyógyszert az első időszakban.

Ezzel szemben mások legalább három hónap szünetet javasolnak, hogy helyreálljon a hormonháztartás (nem pedig azért, hogy kiürüljön a gyógyszer, hiszen arra néhány nap alatt sor kerül).

Megint mások úgy vélik, hogy ez utóbbi megnehezíti a fogantatást, hiszen a gyógyszer abbahagyása után megugorhat a teherbeesés esélye, viszont akadnak olyan genetikusok, akik arra figyelmeztetnek, hogy ebben az átmeneti időszakban különösen nagy a veszélye a rendellenességeknek.

Akkor kinek higgyünk?

Inkább tedd félre időben

3/6 Inkább tedd félre időben

Nem csoda, hogy össze vagy zavarodva és aggódsz egy csomó minden miatt.

Természetesen annak higgy, akinek az elméletével a leginkább tudsz azonosulni, de csak azért ne idegeskedd végig az egész várandósságot, mert gyorsan teherbe estél a gyógyszer abbahagyása után.

Mindent félretéve a legtöbb szakértői vélemény szerint érdemes időben abbahagyni a tablettát, mint írtuk, főleg a hormonháztartás, a petefészek „újraindulása”, nem a kiürülés végett.

Sajnos sokszor megesett már, hogy az orvosok fogamzásgátlót írtak fel pl. a vérzés rendszertelenségére, ezzel akár évekre, évtizedekre is tünetmentessé tehettek egy betegséget.

Ha ennek a problémának a meglétére akkor derül fény, amikor már gőzerővel rajta vagytok a babaprojekten, akkor az nyilván fel fogja rúgni a gondos terveket.

A fogantatás előtt három hónappal

4/6 A fogantatás előtt három hónappal

Az előbbieknek megfelelően legalább három hónappal előbb ajánlatos félretenni a gyógyszert, hogy kiderüljön, minden működik-e.

Az első időszakban érdemes másfajta, hormonmentes védekezési módszerre váltanotok, majd ezt követően (ha még várnátok, de nem gond, ha jön a baba), dönthettek a megszakításos közösülés mellett.

Persze, akár „élesben” is próbálkozhattok, ha minden körülmény alkalmasnak tűnik a gyermek érkezésére, és az egészségetek is rendben van.

Lényeges, hogy legkésőbb a védekezésmentes időszakban kezdj el magzatvédő vitamint szedni, ugyanis a létfontosságú ásványi anyagokra, vitaminokra már akkor is szükség van, amikor még fogalmad sincs arról, hogy úton van a trónörökös.

Előbb is elkezdheted szedni a vitaminokat, hiszen nem megfizethetetlenek, de segítik a szervezet felkészülését erre a nagy feladatra. 

Amire ekkortájt még figyeljetek

5/6 Amire ekkortájt még figyeljetek

Amikor félreteszed a gyógyszert, vagy úgy döntesz, hogy elkezded feltölteni a vitaminraktáraidat, ildomos elmenned nőgyógyászhoz.

Egy általános vizsgálaton és rákszűrésen fogsz átesni, sőt, jó néhány hasznos tanácsot is bezsebelhetsz, ami ugyancsak a konzultáció mellett szól. Ha ilyentájt bármilyen gond felmerül, akkor időben nekiállhattok a kezelésnek, nem fogtok hónapokat veszíteni.

A megfelelő táplálkozás, az alkohol kerülése és a dohányzás mellőzése esetedben létfontosságú, de a kedvesednek is ügyelnie kell ezekre a tényezőkre, hiszen a gének felét mégiscsak ő biztosítja.

Fordíts fokozott figyelmet az ekkoriban szedett gyógyszerekre, és ha bármilyen betegséged van (akár allergia, akár cukorbetegség, bármi), akkor feltétlenül egyeztess a szakorvosoddal, még a teherbeesés előtt.

Próbáljatok lazítani

6/6 Próbáljatok lazítani

Végül, de nem utolsó sorban, ha fizikailag és lelkileg is készültök a várandóságra az csodás, de nem elég. Sok pár esik abba a hibába, hogy gyakorlatilag célzottan, menetrendszerűen állnak neki a szeretkezéseknek, ami minden, csak nem felszabadító és örömteli.

Lehetőleg ne húzzátok addig az időt, amikor már minden hónap számít, próbáljatok lazítani és főleg élvezni az együttléteket, hiszen csak így van értelme családot alapítani.

Sok leendő anyuka megfigyelte magán, hogy amíg nagyon akarta a baba érkezését, idegeskedett, hőmérsékletet mért, ovulációs teszteket vett, addig nem történt semmi. Amikor viszont ellazultak, csaknem azonnal jött a baba.

Persze, ez nem mindenek örök érvényű tanács, és nagyvonalakban azért érdemes követni a ciklust, semmiképpen se görcsöljetek rá a témára – főleg ne akkor, ha minden rendben van nálatok.