Így lehet egészséges a mozgás a babavárás idején

Bodnár Alexa
Írta: ,

Sok az olyan kismama, aki várandóssága előtt heti rendszerességgel sportolt, és a mozgást nem szeretné feladni a babavárás idején sem. A szakemberek egyetértenek abban, hogy bátran lehet sportolni a várandósság idején is, viszont hogy a baba és a kismama is egészségesek legyenek, kicsit változtatni kell a korábbi sportolási szokásokon. Egy gyógytornásztól és egy személyi edzőtől kértünk tippeket arra, hogyan mozogjanak a kismamák a babavárás idején, és beszélgettünk arról is, mikortól lehet újra ugyanazt az edzést végezni, amelyet a várandósság előtt is végzett az anyuka.

Figyelni kell a test jelzéseit

A mozgás nagyon fontos babavárás idején is: ha nem veszélyeztetett a terhesség, mindenképpen javasolt valamilyen mozgásformát beiktatni heti két-három alkalommal, amit szívesen végez a kismama, nem megerőltető és felfrissíti, mert így könnyebb lesz a szülés és a szülés utáni felépülés is, tudtuk meg Tóth Viktória gyógytornásztól.

A babavárás ideje alatt végzett sportolás attól is függ, hogy a kismama sportolt-e a teherbeesés előtt. Ha nem sportolt semmit, az első trimeszter nem a legmegfelelőbb időpont a mozgás elkezdésére. Ilyenkor a szervezet amúgy is nagyon fáradékony, sokan abból veszik észre, hogy pocaklakójuk van, hogy állandóan aludnának.

Nekik zavartalan várandósság esetén könnyed sétákat javasolnék a friss levegőn, de mindenképp vegyék figyelembe testük jelzéseit, csak annyit mozogjanak, ami még jól esik. Más a helyzet, ha valaki a teherbeesés előtt is rendszeresen sportolt. A versenyszerű sportolás nem a legjobb terhesség alatt, ilyenkor túl nagy az igénybevétel, és nem erről kéne szólnia annak a kilenc hónapnak” – tudtuk meg a gyógytornásztól.

Mérlegelni kell azt is, hogy milyen sportot szeretne végezni a kismama, hiszen nem ajánlott a rázkódással járó sportolás, mint a futás, a lovaglás vagy az aerobik, az eséssel járó sportok, mint a síelés, az egyébként is veszélyesnek tartott sportok, mint például az ejtőernyőzés, de a gyakori ütközéssel járó sportok, mint a kézilabda, illetve a súlyemelés, a hasizomerősítés sem.

A séta, könnyed kocogás – nem betonon –, erősítő gyakorlatok, jóga, szobakerékpározás, várandós torna, aquanatal, várandós zumba, úszás a nőgyógyásszal folyamatosan konzultálva végezhető. Azonban különös gondot kell fordítani a folyadékbevitelre, arra hogy nagyon meleg és párás időben ne végezzünk testmozgást – fogalmazott Tóth Viktória. Elmondása szerint fontos, hogy a mozgás ne merítsen ki minden tartalékot, csak könnyed és jól eső legyen.

Figyelni kell a test jelzéseire, hiszen előfordulhat 1-2 nap, amikor semmiféle mozgást nem kíván a szervezet, majd újra kicsattanó ereje lesz a kismamának, gyakori méhösszehúzódások esetén pedig mindenképpen abba kell hagyni a mozgást.

Figyelni kell a sérülésveszélyre, hiszen az egyre növekvő pocak miatt megváltozik a szervezet súlypontja, könnyebben elveszíthetjük az egyensúlyunkat. Ezen kívül egy relaxin nevű hormon lazává teszi az izületeket, ami szintén sérüléshez vezethet – hívta fel rá a figyelmet a szakember.