Így ismerd fel! A szülés utáni depresszió tipikus tünetei

Írta: ,

A szülés utáni depresszió szerencsére már nem tartozik a tabutémák közé, ez minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy az utóbbi időben több ismert ember is nyíltan beszélt róla – elég csak Brooke Shields vagy Gwyneth Paltrow színésznőkre gondolni. Mégis, a többség inkább csak akkor mesél erről az időszakról, amikor már túljutott a betegségen. Statisztikák szerint az anyukák 10%-a szenved szülés utáni depresszióban – cikkünkben azt járjuk körbe, hogyan ismerheted fel a betegség jeleit. 

A kezdeti hangulatingadozások normálisak

1/4 A kezdeti hangulatingadozások normálisak

A baba megszületése után az újdonsült anyukában még javában dolgoznak a hormonok, így nem ritkák a hangulatingadozások.

Teljesen természetes és gyakori, hogy egyik pillanatban még euforikus hangulatban nézel a csöppségre, majd egyszer csak elkomorulsz a nyakadba szakadt hirtelen felelősség gondolatától vagy egyszerűen csak aggódsz, hogy elég jó anya leszel-e. 

Ezek a néhány napig tartó hangulatváltozások normálisnak tekinthetők, és nincsenek összefüggésben – vagy legalábbis nem feltétlen – a szülés utáni depresszióval.

Nehéz felismerni a tüneteket

2/4 Nehéz felismerni a tüneteket

 A hosszantartó levertség, szorongás rosszkedv azonban már a tipikus tünetek közé tartozik, ahogyan az állandó álmosság, fáradékonyság is, ám utóbbi kettő a baba körüli teendők gyakran természetes velejárója – sok esetben ezért is nehéz felismerni a betegséget.

Ám a tünetek együttes jelentkezése árulkodó lehet, pánikroham, kényszerképzetek, alvásproblémák esetén érdemes minél előbb orvoshoz fordulni.

A szülés utáni depresszióban szenvedő anyuka sokszor nincs tudatában a betegségnek, így ha te nem is vagy érintett, a környezetedben élő kismamákra is figyelj oda!

Noha természetes, hogy a csecsemő mellet az anyukának általában kevesebb ideje jut a szépségápolásra, mint korábban, a feltűnő ápolatlanság, a személyes higiénia elhanyagolása is a depresszió gyakori tünetei tartozik.

Nem vagy hibás!

3/4 Nem vagy hibás!

Ugyan a felmérések szerint a szülés utáni depresszió nagyobb valószínűséggel fordul elő hátrányos helyzetű anyukák esetében, a betegség pontos okát nem lehet meghatározni.

Gyakorlatilag bárkinél felütheti a fejét, és nem is feltétlen csak az első gyerek születése után.

Ugyanakkor vannak tényezők, melyek növelhetik a betegség kialakulásának kockázatát.

Ezek közé tartozik a koraszülés, a nem kívánt baba születése, problémás, szövődményekkel járó szülés, a fogyatékossággal vagy bármilyen rendellenességgel született csecsemő.

Felmérések szerint veszélyeztetettebbek az egyébként is labilisabb, alacsony önbecsülésű nők, valamint azok, akiknek az édesanyja szintén átesett a szülés utáni depresszión

Fordulj szakemberhez!

4/4 Fordulj szakemberhez!

 Jó hír azonban, hogy általában nem húzódik el évekig, a legtöbb esetben néhány hónapig tart, és szakember bevonásával sikeresen kezelhető.

Ahogy említettük, a szülés utáni depresszió pontos okai máig tisztázatlanok, ám tény, hogy kezelés nélkül tartós fennállása negatívan befolyásolhatja az anya-gyerek kapcsolatot, de a párkapcsolatra is kihathat.

Súlyos esetben sajnos akár öngyilkossághoz is vezethet – éppen ezért is olyan fontos a betegség korai felismerése és kezelésének megkezdése.

A diagnózist az orvosnak kell felállítania, ha bizonytalan vagy, gyanús jeleket tapasztalsz magadon – vagy akár máson – mindenképp fordulj szakemberhez, ugyanakkor a partner, család támogató hozzáállása is rendkívül fontos és sokat segíthet a betegség leküzdésében.