Igény szerinti szoptatás, a mama és a baba boldogsága

Esztergály Lilla
Írta: ,
Igény szerinti szoptatás, a mama és a baba boldogsága

Kép forrása: nnfoto.hu

Sokan ismerjük a mondást: ha kiegyensúlyozott, boldog az édesanya, akkor babája is az lesz – és ez fordítva is éppúgy igaz. Szülőként mindenki erre a harmóniára vágyik, melyről most Dr. Gyarmati Franciska life coach, életvezetési tanácsadóval beszélgettünk az igény szerinti szoptatás kapcsán.

A szoptatás mint hosszú távon ható fizikai és lelki szükséglet

Jól tudjuk, hogy az anyatej a lehető legjobb étel a kisbabának, és az is tudományos tény, hogy a szoptatás egyúttal lelki táplálék is, a babának és a mamának egyaránt: segíti a baba idegrendszerének fejlődését, a szociális készségek kialakulását, illetve az anyai test regenerálódását, valamint csökkenti a gyermekágyi depresszió kialakulásának valószínűségét.

A szoptatással könnyen megvalósítható a testközelség, az ölelgetés és babusgatás, ami biztonságérzettel, szeretettel tankolja fel a kicsit. Dr. Bagdy Emőke pszichológus szavaival élve ez egy életre beleplántálja a kisdedbe a „helyem van az emberi világban, fontos vagyok, szükség van rám, szeretnek engem” érzését. Éppen ezért a lélektani vonulatért is olyan fontos a szoptatást, különösképpen pedig az egyre általánosabbá váló igény szerinti szoptatást a középpontba helyezni, hiszen ez az egész majdani stabil állványzat egyik alappillére. 

Menetrendszerű szoptatás vs. igény szerinti szoptatás

Az igény szerinti szoptatás nem mást jelent, mint hogy a kisbaba saját maga jelzi, mikor szeretne mellre kerülni – a szoptatásnak tehát sem az időpontja, sem pedig az időtartama nem meghatározott valamiféle állandósított, külső rendszer alapján. „Az igény szerinti szoptatás a babára nézve multifunkcionális jellegű: ellátja az etetés, itatás, szórakoztatás, altatás, tanulás, kommunikálás, gyógyítás feladatát is. De a legjobb, hogy nem kell azon töprengenünk, most vajon miért kér a kicsi a cicit? Ha egy baba nyugtalan, nyűgös, sír, és emiatt mellre tesszük, ő pedig elfogadja a mellet és megnyugszik, akkor a szoptatás volt a megoldás” – magyarázza Dr. Gyarmati Franciska life coach, életvezetési tanácsadó.

De nézzük a másik oldalt is.

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció