Hogyan tovább a pozitív teszt után?

Írta: ,

A pozitív terhességi teszt láttán minden nőnek óriást dobban a szíve, sajnos nem feltétlenül az öröm következtében. Az mindenesetre biztos, hogy a két vonalka, vagy a pluszjel azt jelenti, hogy fontos teendők előtt állsz, bármelyik oldalon is hozod meg a döntésedet.

Ha nem szeretnél babát

1/6 Ha nem szeretnél babát

Amennyiben biztosan tudod, hogy nem szeretnéd megtartani a babát, úgy minél előbb keresd fel a nőgyógyászodat.

Sajnos, vagy nem sajnos, hazánkban nem úgy működik a rendszer, hogy nagyon gyorsan át tudsz lendülni az egészen, annak ellenére sem, hogy minél előbb túlesel a beavatkozáson, annál kisebb az esély a komplikációkra. 

Több konzultáción, beszélgetésen is részt kell venned, mielőtt valóban sor kerülne a műtétre, úgyhogy ha kérdés sincs benned, akkor irány a nőgyógyász, ő tájékoztat a továbbiakról.

Pozitívból negatív?

2/6 Pozitívból negatív?

A fals pozitív teszt olyan ritka, mint a fehérholló, sokkal jellemzőbb, hogy egy negatív teszt válik záros időn belül pozitívvá.

Ennek a fő oka az, hogy a fogantatás a számításnál később következett be, tehát a kismama túl korán tesztelt, a HCG hormonszint alacsonyabb volt annál, hogy a teszt kimutassa.

Sajnálatos módon a pozitív teszt is válhat negatívvá, de nem azért, mert a terhesség nem volt valós, hanem mert vetélés történt.

Ezt „jó” esetben komolyabb fájdalom nem kíséri, csupán barnás folyás, vagy menstruációszerű érzés, majd az észrevétel, hogy az újabb teszt immáron nem jelez várandósságot.

Ha ez az eset többször is előfordul, feltétlenül fordulj a nőgyógyászodhoz!

 

Ha alig vártad a pozitívat

3/6 Ha alig vártad a pozitívat

Amennyiben alig vártad, hogy a teszt pozitív legyen, valószínűleg hihetetlen öröm és még több aggodalom, kétely önt el.

Ez így természetes, hiszen ami korábban csak egyszerű terv volt, most valósággá, kézzelfogható dologgá vált, s nem utolsó sorban teljesen megváltoztatja az életedet.

Amennyiben úgy érzed, hogy szükséged van az orvosi visszaigazolásra, egész nyugodtan menj el egy konzultációra, amikor is meg fognak nézni ultrahanggal és megállapítják, hogy valóban várandós vagy-e (a petezsák már ekkor látható).

Bár a korai vizsgálat nem létfontosságú, egyúttal kiküszöböli a méhen kívüli terhességet, így mindenképpen lényeges lehet.

Amennyiben nem érzed magad rosszul, nem vérzel, nem görcsöl a hasad, úgy a méhen kívüli terhesség jó eséllyel kizárható, s ekkor elegendő a hatodik, hetedik héten nőgyógyászhoz menned (amikor elmarad a vérzésed, már négyhetes terhes vagy).

A vizsgálat után

4/6 A vizsgálat után

Amennyiben túl korán érkezel a konzultációra, úgy az orvosod adni fog egy későbbi időpontot, amikor már pontosan meg tudja állapítani a fogantatás idejét, a terhesség korát, a szülés várható időpontját, a csemeték számát és azt is, hogy előreláthatóan minden rendben van-e.

Jó eséllyel elküld laborvizsgálatra, majd felhívja a figyelmedet arra, hogy fel kell keresned a körzetedhez tartozó védőnőt, a leleteiddel karöltve. 

A védőnőnél első alkalommal sok időt fogsz eltölteni, hiszen ekkor történik meg az adatrögzítés és a részletesebb tájékoztatás a későbbiekre vonatkozóan.

Mikor mondd el a párodnak?

5/6 Mikor mondd el a párodnak?

A vizsgálatokat illetően már a védőnővel való konzultációnál tartottunk, s közben nem is beszéltünk arról a fontos lépésről, hogy mindezt a kedvesednek is el kell mondanod.

Amennyiben terveztétek a közös csemetét, s nem telt el túl sok idő a próbálkozások óta, úgy valószínűleg rögtön közlöd vele az örömhírt, hiszen nincs miért megvárakoztatni.

Más lehet a helyzet akkor, ha a baba nagyon nehezen jött össze, vagy több komplikáció is fellépett, ilyenkor többen szeretik megvárni az orvosi konzultációt, és csak a biztos információkat tárni partnerük elé.

Az biztos, ha a szívedre hallgatsz, nem foghatsz mellé, de mindenképpen tartsd szem előtt, te mit várnál el.

A férfiak többségükben sokkal megértőbbek tudnak lenni, mint ahogy azt a nők feltételezik, s bár nálad jobban senki sem ismerheti a kedvesedet, egész biztos, hogy ő nem csak a jóban áll melléd, hanem akkor is támogatni szeretne, ha bármilyen probléma adódik.

Mit tegyél még?

6/6 Mit tegyél még?

Ha az orvosi konzultáción még nem vagy túl, és nem is kaptál néhány napon belül időpontot, akkor az egyik legfontosabb teendőd, hogy minél előbb elkezdj magzatvédő vitamint szedni.

Erre célszerű már a csemete tervezésekor időt szánni, de jobb későn, mint soha, nagyon lényeges, hogy a fejlődéshez szükséges vitaminokat pótold.

Ezután alaposan gondold át, kinek mondod el, hogy anyai örömök elé nézel. Sokan még a közvetlen rokonaiknak sem tálalják a jó hírt, mások a közösségi oldalon teszik közzé az összes ismerősük szeme láttára.

Természetesen minden kismamának a legjobbakat kívánjuk, de ha tervezted a babát, akkor biztosan tudod, a legtöbb komplikáció az első 12 hétben történhet, úgyhogy néhány konzultációt mindenképpen érdemes kivárni a nagy hír bejelentése előtt.