Hogyan deríthető ki legkorábban a magzat neme?

Írta: ,

Az egyik legcsodálatosabb hír, amit egy család kaphat, hogy hamarosan új taggal gyarapodik. A várandósság megállapítását követően pedig az első izgatott kérdés rögtön a kicsi nemére szokott irányulni. Hosszú ideig csak a néphagyományokra és ezoterikus módszerekre tudtak hagyatkozni a szülők, ám ma már léteznek olyan orvosi vizsgálatok, amelyekkel már a terhesség korai szakaszában megtudhatják, kisfiút vagy kislányt várnak.

A has formája Kép forrása: robynvilate.com

1/4 A has formája

A népi hagyomány szerint a kismama hasának formájából is megállapítható az érkező kisbaba neme.

Ha ugyanis az édesanya hasa magasan gömbölyödik, úgy, hogy hátulról szinte meg sem lehet állapítani a terhességet, valószínűleg fiút vár.

Azonban ha a kismama inkább csípőmagasságban szélesedik, a néphagyomány szerint lányt hord a szíve alatt.

Naptári módszerek Kép forrása: thislittlestreet.com

2/4 Naptári módszerek

A legenda szerint egy XIII. században élő kínai mester a megfigyelései alapján készítette el azt a naptárat, amely szerint egy nő életének bizonyos szakaszaiban csak lány, másokban csak fiú foganhat.

A kínai módszerhez hasonló a Jónás naptár, amely a Hold fázisaihoz köthető, tudományos alapját az 1950-es években Dr. Jónás Jenő fektette le.

Terhességi ultrahang vizsgálat Kép forrása: caseyandhubs.blogspot.hu

3/4 Terhességi ultrahang vizsgálat

A mindannyiunk által ismert – és talán az egyik legbiztosabb választ adó – módszer nem más, mint a várandósság különböző szakaszaiban elvégezendő ultrahang vizsgálat.

A megfelelő ultrahang készülékkel egy tapasztalt szakember már a 12-13 héttől meg tudja állapítani a baba nemét, majdnem biztos válaszra azonban csak a 16. hét környékén számíthatunk.

Ekkor még így is előfordulhat persze, hogy az ultrahang vizsgálat során nem egyértelműen látszik a gyermek neme.

​​​​​​​Anyai vérvétel Kép forrása: indulgy.com

4/4 ​​​​​​​Anyai vérvétel

Habár a magyar törvények miatt a baba nemére vonatkozó információ csak a 12. héttől közölhető, a 9. héttől elvégezhető kromoszóma-rendellenességek kimutatására alkalmas PrenaTest 100%-os pontossággal állapítja meg a baba nemét.

A kockázatmentes módszer azon alapul, hogy a magzat genetikai jellemzőivel megegyező méhlepényből az anyai vérbe jutnak az elhasználódott sejtekből kiváló szabad magzati DNS-ek, és ezek szerkezetének bevizsgálásával a magzat neme már akkor megállapítható, amikor az a terhességi ultrahangvizsgálat során esetleg még nem látható. A kis jövevény becézgetésébe tehát – néphagyomány ide vagy oda – csak akkor tanácsos belekezdeni, ha az utóbbi két szakmailag megalapozott opció valamelyikét választjuk, különben könnyen előfordulhat, hogy a szülőszobán ér minket a nagy meglepetés.