Hagyod sírni? 5 bűn, amit a kisbabád ellen elkövethetsz

Sándor Alexandra
Írta: ,

Tele van a padlás olyan baráti tanácsokkal és szakkönyvekkel, amelyek igyekeznek megszabni, hogyan (ne) bánj az újszülötteddel. Összegyűjtöttük azokat a leggyakoribb hibákat, amelyek hosszú távon is károsan hatnak a kettőtök kapcsolatára, illetve a kicsi fejlődésére.

Nem foglalkozol vele

Természetes szülési körülmények között az érkező csemete eleve készen áll arra, hogy kommunikáljon az édesanyjával, az édesapjával és másokkal. (Nézd meg Colwyn Trevarthen videóit, ha bővebben is érdekel ennek a mikéntje).

Természetesen nem arról van szó, hogy a jövevény beszélni tud, viszont bizonyos torokhangok és karmozdulatok lehetővé teszik az üzenetközvetítést.


Közszemlére tett gyerekek a Facebookon: ezért nem mindegy, mit osztunk meg


Noha megoszlanak a vélemények arról, hogy mikor és hogyan érdemes először kapcsolatba lépni a gyermekkel – még magzati korban, avagy sokkal később-e –, a kutatási eredmények egyöntetűen sugallják, hogy a „kölcsönösen reszponzív orientáció” hozza a legnagyobb fejlődést a kicsi tudati és lelki szintjén.

Ez egyfajta meleg érzelmi kapcsolódást jelent, aminek az alapja a kölcsönös figyelem.

Hagyod sírni

Képzeld el, milyen érzés lenne, ha segítséget kérnél, mert fájna valamid, és senki sem figyelne a jajveszékelésedre! Mit éreznél akkor saját magaddal és a családoddal kapcsolatban?

Ráadásul ez egy csecsemőnek sokkal rosszabb, hiszen a rendkívül gyors agyfejlődési szakaszban gyorsabban rögzülnek a társas együttélés mintái. Tudtad például, hogy a porontyok agysejtjeinek 75%-a a szülés után alakul ki?

Egyes szakértők egyenesen úgy fogalmaznak: az emberpalánta olyan sérülékeny, hogy másfél éves koráig az anyaméhben lenne a helye.

A síró kisbaba tehát nem dühében ordít, és nem is zsarnokoskodni akar. Így akar a tudtodra adni valamit, mert egyelőre nincs rá másik eszköze. Ne várasd meg tehát a vigasszal, mert neki a percek is óráknak tűnnek!

(Persze, ha már tényleg az agyadra megy a dolog, inkább menj ki a szobából, és kérj meg valakit, hogy segítsen elvégezni a gyermek körüli teendőket.)

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019