Fiút vagy lányt szeretnél? Praktikák, amikkel állítólag befolyásolhatod a baba nemét

Írta: ,

Sajnos sok kultúrában még ma is él az a tévhit, mely szerint a nőktől függ, hogy a gyermek fiú lesz, vagy lány. Manapság már tudjuk: ez messze nincs így. De valóban léteznek olyan praktikák, amikkel befolyásolhatod születendő gyermeked nemét?

1/5 Egy kis genetika

A női petesejtek mindig csak X kromoszómát hordoznak, tehát a genetika ezen részét tekintve csak és kizárólag a férfi hímivarsejteken múlik, hogy a születendő gyermek fiú lesz, vagy lány. A hímivarsejtek ugyanis egyaránt hordozhatnak X- és Y-kromoszómát: ha az X ér célba, akkor XX, tehát lány lesz a gyermek, ha az Y, akkor a kromoszómapár XY, így fiú érkezik a családba.

Ugyanakkor zajlanak kutatások a petesejtek befogadóképességét illetően is, mely során kiderült, hogy időnként a női sejtek „válogatnak” a hímivarsejtek között, és csak bizonyos kromoszómájú sejteknek engedik, hogy áttörjék a falat.

Bár konkrét magyarázat a jelenségre még nincs, valószínűleg a természetes kiválasztódásra vezethető vissza a szelekció.

Irányított hímivarsejtek Kép forrása: rocknrollbride.com

2/5 Irányított hímivarsejtek

Dr. Shettles volt azt, aki genetikai alapon próbálta segíteni azokat a szülőket, akik célzottan szerették volna gyermekük nemét megválasztani.

A doktor szerint az X kromoszómát hordozó hímivarsejtek nagyobbak és lassabbak, ám kitartóbbak, míg az Y kromoszómát szállítók kisebbek, fürgébbek, viszont hamarabb kimerülnek.

Ez alapján Dr. Shettles arra következtetett, hogy ha sikerült az ovulációra időzíteni a szeretkezést, akkor sokkal nagyobb eséllyel lesz fiú a baba, hiszen a gyors Y kromoszómájú hímivarsejtek könnyen célba érhetnek. Ezzel szemben, ha ovuláció előtt bújtok össze, akkor több esélyt hagytok az X kromoszómájú sejteknek, amik bár lassabban érnek célba, kitartóbbak, így valószínűleg a később kiszabaduló petesejtet nekik sikerül megtermékenyíteniük.

A választott pozitúra Kép forrása: weddingpartyapp.com

3/5 A választott pozitúra

Ez a megfigyelés is a Shettles-módszeren alapul, mely szerint a lány babáknak azok a pózok kedveznek, amik nem túl mély behatolással járnak, tehát pl. a misszionárius. Ezzel szemben a mély behatolás a fiú babára vágyó szülők számára lehet előnyös, hiszen így a spermiumok is mélyebbre juthatnak, előnnyel indulnak az egyébként is fürge és gyors, Y kromoszómát szállító hímivarsejtek. Ilyen póz lehet pl. a kutyapóz.

Emellett állítólag a hüvelyflóra is befolyásolja a hímivarsejtek útját, ugyanis a savas közeg a lányoknak, a lúgos viszont a fiúknak kedvez (ez egyébként étrenddel is megváltoztatható). És itt egy érdekesség: a női orgazmus hatására olyan anyag termelődik a szervezetben, ami a méhnyak lúgosságát fokozza. Tehát elméletileg, ha egy nőnek van orgazmusa, akkor nagyobb eséllyel ad majd fiúnak életet.

Alternatív lehetőség, a Jónás naptár Kép forrása: etsy.com, AnchoreDeep

4/5 Alternatív lehetőség, a Jónás naptár

Talán az egyik legismertebb alternatív lehetőség a Jónás naptár, aminek a felfedezése Dr. Jónás Jenő nevéhez fűződik.

A leírásának megfelelően a holdfázisok, valamint a születési időd és helyed szorosan összefügg a termékenységeddel.

A naptár utasításait követve nem csupán a termékeny napokat számíthatod ki pontosan, hanem még ahhoz is segítséget kapsz, mikor van a legnagyobb esélyed a fiú babára, illetve a lányra. A módszer állítólag 80-85%-ban hatékony, és természetes fogamzásgátlóként is használható. 

Tervezett babák? Kép forrása: etsy.com, LalasPequenos

5/5 Tervezett babák?

A lombikprogramban már természetesen van lehetőség a nemek megválasztására, ami persze számos etikai, és sok egyéb más kérdést is felvet. Azonban van egy megkérdőjelezhetetlenül pozitív oldala is az ilyen programoknak: a szülők nem csak tervezhetik a babájuk nemét, hanem ezzel kiküszöbölhetnek bizonyos betegségeket is.

Akadnak ugyanis olyan örökletes gondok, melyek kizárólag a fiúkat, vagy éppen lányokat érintik, esetleg nagyobb eséllyel alakulnak ki a nemek függvényében. A lombikprogrammal mindez kiszűrhető – bár Magyarországon a rendszer még nem engedélyezett. Egyébként a szelektáláshoz a spermiumokat a súlyuknak megfelelően válogatják, centrifugálással választják őket szét. Az ugyanakkor dilemmát okoz, hogy a folyamat során mennyiben károsodhatnak a sejtek, és ez milyen genetikai mutációkhoz vezethet.