„5+1 ok, amiért nem akarok gyereket” – egy fiatal nő őszinte vallomása

Sándor Alexandra
Írta: ,
„5+1 ok, amiért nem akarok gyereket” – egy fiatal nő őszinte vallomása

Sezin Koehler fiatal és sikeres. Mégis rengeteg kritika éri, mert nyilvánosság előtt vállalja, hogy nem akar gyereket. Mivel szövegíróként is dolgozik, úgy döntött: a Huffington Post hasábjain vesézi ki az érveit – amelyekért sokan még inkább támadják, mások pedig hálásak az őszinte kinyilatkoztatásért.

A gyerek drága

Sezin szociológus is egyben, így nem tőle távol az elemzés, miszerint 2013 augusztusában egy átlagos amerikai középosztálybeli családnak 74 millió forintnak megfelelő összegbe került egyetlen csemete felnevelése.

A szülés maga 800 ezer és 9 millió forint között mozog az ellátástól függően, a felcseperedő poronty egyetlen felsőoktatásban töltött éve pedig 2,2-5,4 millióba fáj.

„A számolgatás után egy jó erős italra volt szükségem, annyira megszédültem tőle” – mondta Sezin, akinek az adatai nem vonatkoztathatóak ugyan maradéktalanul a magyar viszonyokra, viszont nyilvánvaló: a saját bevételéhez képest szinte mindenkinek horribilis összegről van szó.

Logisztikai gondok

A társadalmi és kulturális változások mellett is tény, hogy szinte mindig az anya felel a gyermek ellátásáért, legalábbis az első esztendőkben.

Márpedig az iskolába menetel előtt több mint teljes munkaidős elfoglaltságot jelent a dolog.

A hét minden napján, a nap 24 órában oda kell figyelni a csemetére, és Sezin hozzátette: itt nincs „jó magaviselet miatti enyhítés”.

Ő úgy érzi, semmiképpen sem akarja alváshiányos állapotban tölteni az idejét, ráadásul arra sem vágyik, hogy valaki minden tekintetben tőle függjön.

„Minden tekintetben!” – ismételte szörnyülködve.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!