5 dolog, amitől feleslegesen tiltják el a kismamákat

Írta: ,

A kismamaság – és a szülőség – útja kéretlen tanácsok és elbizonytalanító tévhitek sokaságával van kikövezve, melyek közül a rengeteg tiltólista a legijesztőbb. Szerencsére azonban a természet nem bánik olyan szigorúan a leendő anyákkal, mint azt sokan gondolják, és egy csomó félelemről bizonyosodik be, hogy valójában alaptalan, a tiltás pedig szükségtelen!

Biciklizés Kép forrása: witanddelight.com

1/5 Biciklizés

A terhesség alatti biciklizésről igazán megoszlanak a vélemények. A legnagyobb ellenérv, hogy esés esetén megsérülhet a kismama hasa, ezáltal pedig akár a magzatnak is baja lehet.

A feltevés jogos, ugyanakkor egy gyakorlott kerekezőnek érdemes végiggondolnia, hogy az elmúlt x évben hányszor esett el, és ha ez a szám a nulla felé konvergál, akkor lehet, hogy mégsem jelent olyan nagy kockázatot a két keréken való közlekedés.

Az más kérdés, hogy egy idő után a növekvő pocak miatt nem lesz kényelmes bringára ülni, és természetesen veszélyeztetett terhesség esetén sem ajánlott.

Szex Kép forrása: brit.co

2/5 Szex

Sok kismama ódzkodik a várandósság alatti együttlétektől, míg mások libidója épp ebben az időszakban szökik az egekbe, de bizony olyan is előfordul, hogy a leendő apa fél attól, hogy szex közben árthat a babának.

Egészséges terhesség esetén a szexuális életnek semmilyen negatívuma nincs a babára nézve, és bár köztudott, hogy az orgazmus akár méhösszehúzódásokat is eredményezhet, ezek nem olyan mértékűek, hogy idő előtt beindítsák a szülést vagy bármilyen kellemetlenséget okozzanak.

Természetesen nem pont a babavárás időszaka a legmegfelelőbb arra, hogy extrém szexjátékszerekkel kísérletezzen a pár, de egyébként egyáltalán nem indokolt a nemi élet korlátozása.

Kávé Kép forrása: anotherhouseblog.com

3/5 Kávé

Sok kismama az első néhány hónapban már csak a kávé illatától is rosszul van, míg mások épp ekkor kívánják jobban.

Bármelyik táborba is tartozol, jó tudnod, hogy napi 150-200 mg koffein a kutatások szerint ártalmatlan a babára nézve, így egy-két bögre finom tejeskávét vagy cappuccinót nyugodtan elfogyaszthatsz naponta.

Különösen jól jöhet a kávé, ha alacsony a vérnyomásod, és emiatt aluszékony vagy, szédelegsz!

4/5 Bizonyos ételek

Kultúránként, országonként változik, hogy mely ételek kerülnek a kismama tiltólistájára, mindenesetre, ha az összes ilyet összeszednénk a világból, valószínűleg éhen halna a leendő anyuka…

Bár az étkezésre vonatkozó tiltás igazából már a születés után, a szoptatás időszakában csúcsosodik ki, azért léteznek meredek teóriák már a terhesség alatt elfogyasztott ételekkel összefüggésben is.

Általánosságban elmondható, hogy kerülni kell az ételmérgezés rizikóját, nem ajánlottak a nyers húsok, lejárt ételek, ám nem kell tartózkodni a fűszerektől vagy a haltól, mindent ehet a kismama, ami jólesik neki.

5/5 Kádban fürdés

Várandósság idején a fürdők látogatása a fertőzések miatt nem ajánlott, bár erről is megoszlanak a vélemények még a nőgyógyászok között is. Vannak, akik azonban még az otthoni kádfürdőzéstől is tartanak, pedig aki már próbálta, tudja, hogy nagy pocakkal milyen jól tud esni elnyújtózni a kádban.

A kádban fürdés a megfelelő higiéniai szabályok betartása – mint a kád fertőtlenítése fürdés előtt – egyáltalán nem ellenjavallt, csak arra kell odafigyelni, hogy ne legyen forró a víz, az ugyanis vérbőséget okozhat. Ha bizonytalan vagy, hogy mi a még nem túl forró, vegyél egy vízhőmérőt (ha meglesz a baba, úgyis kelleni fog), és figyeld, hogy ne menjen 36-37 fok fölé a víz hőmérséklete. Aztán pedig csak lazíts, és élvezd, hogy milyen könnyű vagy.