Ezért ne kérdezd soha senkitől, hogy „mikor jön már a gyerek”?

Írta: ,

Biztos neked is van olyan pár a környezetedben, akik már együtt élnek néhány éve, vagy csak hosszabb ideje járnak, esetleg „benne vannak a korban”, ezért kíváncsi vagy rá, mikor tervezik a családalapítást. A jó szándékú érdeklődés azonban nem mindig ér célba úgy, ahogy szeretnéd… Most eláruljuk, miért felejtsd el örökre ezt a kérdést!

1/5 Mert lehet, hogy nem akarnak gyereket

Ahány ember, annyi féle kapcsolat, és manapság már bizony nem aranyszabály, hogy mindenkinek muszáj gyereket vállalnia. Persze ezt sokan képtelenek elfogadni, és akkor sem tudnak azonosulni vele, ha semmilyen szinten nincs rájuk hatással a páros döntése.  Szerintük egyszerűen a „természet rendje”, hogy miután megtaláltuk a nagy Őt, összeházasodunk, és családot alapítunk. Ha valaki viszont ezekkel az elvárásokkal szembemegy, azzal könnyen kivívhatja a környezete elítélését.

Szóval, lehet, hogy akiktől faggatózol, pontosan ebben a cipőben járnak, és egyszerűen már elegük van abból, hogy mindenkinek megmagyarázzák, miért döntöttek így. Vagy, ha el is mondják, ahhoz már tényleg semmi kedvük, hogy ecseteljék, miként zajlott közöttük ez a magánbeszélgetés.

Mert lehet, hogy már volt egy babájuk Kép forrása: pamota.tumblr.com

2/5 Mert lehet, hogy már volt egy babájuk

Sajnos a korai vetélések gyakoribbak, mint hinnéd, a statisztikák szerint minden ötödik terhesség így végződik – a megtermékenyített sejtek azonban gyakran úgy távoznak, hogy észre sem vesszük.

Ezzel szemben, ha a pozitív teszt után mégis megjön a vérzés, vagy esetleg orvosi beavatkozásra is szükség van, az hatalmas tragédia lehet egy nő, egy pár számára.

Ezért arra is kell gondolnod, amikor felteszed ezt a poénosnak szánt kérdést, hogy talán éppen ilyesmit próbálnak feldolgozni az ismerőseid.

Ne felejtsd el, senkinek sincs a homlokára írva, mit él át a magánéletében, szóval, ha nincs szerencséd, pont beletenyerelhetsz egy ilyen borzasztóan nehéz helyzetbe!

Mert lehet, hogy próbálkoznak Kép forrása: sgweddingguide.com

3/5 Mert lehet, hogy próbálkoznak

Míg valaki nem várt terhességgel küzd egy egyéjszakás kaland után, addig mások hosszú éveken keresztül próbálkoznak azzal, hogy jöjjön a csemete – nem vagyunk egyformák.

Azt azonban nem bonyolult elképzelni, milyen nehéz annak a párnak, akik folyton végignézik, ahogy ismerőseik körében sok-sok baba születik, miközben ők – titokban – évek óta ugyanerre vágynak. Muszáj jó képet vágniuk, és tényleg örülnek is, de valójában ez is a saját nehézségeiket juttatja az eszükre, és az okot még nem is „illik” nagydobra verniük. Ha látszólag minden adott, de mégsem jön a gyerek az idilli páros életébe, akkor talán ez a fájdalmas tény áll a háttérben. Inkább ne faggatózz róla!

4/5 Mert lehet, hogy nem lehet gyerekük

Bár nem gondolnád, de az is előfordulhat, hogy a boldognak tűnő páros éppen mostanában szembesült azzal a szörnyű hírrel, hogy nem lehet gyermekük – legalábbis természetes úton semmiképpen. 

Talán éppen arról próbálnak dönteni, belevágjanak-e a lombikprogramba, vagy éljenek édes kettesben, esetleg szóba jöhet-e esetükben az örökbefogadás. Ezt a helyzetet már eleve elképzelhetetlenül nehéz feldolgozni, a „mikor jön már a gyerek” kérdés pedig csak még fájóbbá teszi a helyzetet. 

Mert ez igazából magánügy Kép forrása: Maud Chalard

5/5 Mert ez igazából magánügy

Bármi is az ok, akár az, hogy a páros nem akar gyermeket, akár az, hogy a próbálkozásik nem jártak eddig sikerrel, ehhez egy külső szemlélőnek nem sok köze van. (Persze más kérdés, ha azzal a barátnőddel beszélgetsz erről a témáról, akivel mindent megosztotok egymással, és megint más, ha egy távolabbi ismerőssel összefutsz az utcán.)

Rengeteg olyan elszólásunk van az életünk során, amikkel észrevétlenül is megbántunk másokat, ez a kérdés pedig szintén nagyon tapintatlan tud lenni. Ezért inkább felejtsd el, és ha mégis puhatolózni szeretnél, inkább azt kérdezd meg a pártól, hogy van-e valami izgalmas tervük a következő évre?