„Ezekkel a mellekkel nem fog menni!” – A legnagyobb tévhitek a szoptatással kapcsolatban

Boros Mariann
Írta: ,
„Ezekkel a mellekkel nem fog menni!” – A legnagyobb tévhitek a szoptatással kapcsolatban

Noha a szoptatás a csecsemő táplálásának ideális és legtermészetesebb módja, sajnos sok édesanya küzd nehézségekkel e téren, a problémát pedig általában csak súlyosbítja a szoptatás körüli rengeteg téves információ. A leggyakoribb tévhiteket most egy szakértő, Rózsa Ibolya IBCLC laktációs szaktanácsadó, andragógus, a Laktációs Szaktanácsadók Magyarországi Csoportjának vezetője – valamint három fiú édesanyja – segítségével oszlatjuk el!

„Ezekkel a mellekkel nem fog menni a szoptatás.” – Sajnos nem egy olyan esetről hallani, amikor már a kórházban ilyen és ehhez hasonló mondatokkal kell szembesülnie az újdonsült anyukának. 

„Ezek rendkívül demoralizáló megjegyzések, melyeket a nők életük egy fontos és egyben nagyon érzékeny időszakában hallanak. Az esetek többségében kiderül, hogy az édesanya melle tökéletesen alkalmas a szoptatásra, csak oda kellene ülni az ágya mellé, és segíteni őt. Sajnos erre a kórházi rohanásban általában nem nagyon van idő, ráadásul az egészségügyi dolgozók nem kapnak megfelelő képzést a szoptatási problémák megoldásához” – tudtuk meg Rózsa Ibolyától.

A mell mérete és a mellbimbó formája

Tévhit, hogy a kis mellben kevesebb az anyatej, de pusztán a mellbimbó alakja miatt is gyakran felmerül a kérdés, hogy képes-e az anya szoptatni.

Általánosságban elmondható, hogy a mell mérete nem befolyásolja a tejtermelési vagy szoptatási képességet. A kis mellben is van elég tejmirigy, míg a nagy mellben csupán a zsírszövet lehet túlsúlyban.

Az is egy elterjedt tévhit, hogy lapos vagy befelé forduló bimbóval nem lehet szoptatni. Az igaz, hogy ezek nehezítő tényezők lehetnek, de ha már az első mellre tételtől kezdve segítjük az édesanyát és a kisbabát abban, hogy megtalálják a számukra megfelelő szoptatási pozíciót, akkor a bimbó nagysága, formája nem okozhat problémát.

Fontos, hogy ne a bimbóvédő használata legyen az egyetlen megoldás, ne ajánlják rutinszerűen minden anyának, akinek a kisbabája nem tud könnyedén rátapadni a mellre” – folytatja a tanácsadó.

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció