Ezeket a mondatokat biztos nem akarod hallani, ha nincs gyereked

Írta: ,

Akár úgy állsz hozzá, hogy csak később szeretnél családot, akár úgy döntöttetek a pároddal, hogy nem vállaltok gyereket, valamit biztosan szeretnél elkerülni: a sürgetést. Íme pár idegesítő mondat, amit valószínűleg te is hallottál már, ha elmúltál 25, vagy épp egy hosszú és boldog párkapcsolatban élsz. 

1/10 Miért nincs még gyereketek?

Ha látszólag minden adott a családalapításhoz, akkor sokan azt gondolják, hogy most már bármelyik pillanatban jöhet a baba. De ha ez nem következik be záros időn belül, már jön is a kérdés, hogy miért késlekedtek...

Ne is próbálkozz, teljesen hiába akarod megmagyarázni, hogy tökéletesen jól érzitek magatokat így, minden harmonikusan működik, és bennetek kell megérnie a gondolatnak, nem pedig másokban…

De legalább próbálkoztok már? Kép forrása: fabyoubliss.com

2/10 De legalább próbálkoztok már?

Ez az előző kérdés továbbfejlesztett, sokkal intimebb és abszolút magánszférába gázoló fokozata, ám erre a feltevők mégsem ügyelnek. Mégis mi lehetne a helyes válasz?

Hiszen, ha azt mondod, „igen”, akkor jönnek a további, egyáltalán nem kívánt jó tanácsok arról, hogyan lehet gyorsan teherbe esni.

Viszont, ha nemmel felelsz, újabb kérdésekkel, és megállapításokkal bombáznak, amikre szintén nem vagy kíváncsi.

Talán nem lehet gyereked? Kép forrása: tumblr, singmemoonstruck

3/10 Talán nem lehet gyereked?

Még mindig van hova fokozni a tapintatlanságot, akadnak ugyanis olyan anyukák, akik bár (általában) részvéttel, de mégis tolakodással érdeklődnek a termékenységedről.

Egyesek számára tényleg elképzelhetetlen, valaki miért nem akar gyereket, ha látszólag minden adott, és ilyenkor csak arra tudnak gondolni, hogy neked biztos nem lehet gyereked.

De még ha ez igaz is, nem feltétlenül akarsz róla beszélni, főleg nem akarod alaposan kielemezni, hogy a lombikon gondolkoztok, vagy az örökbefogadáson – esetleg úgy döntöttetek, kettesben maradtok.

Majd megtudod, ha anya leszel! Kép forrása: theodysseyonline.com

4/10 Majd megtudod, ha anya leszel!

Persze, egy nő csomó mindenre akkor döbben rá, amikor anyává válik, de ahogy nincs két egyforma párkapcsolat, úgy nincs két egyforma gyermek sem.

Szóval nagyon könnyen lehet, hogy ami másnál tuti tipp volt, az nálad majd nem jön be, és fordítva.

De egyébként is, az egyik legidegesítőbb dolog, ha nem gondolnak annyira intelligensnek, hogy elhiggyék rólad, minden témának meg tudod érteni a nehézségeit.

Nem érzed úgy, hogy kimaradsz valamiből? Kép forrása: thenamemeaning.com

5/10 Nem érzed úgy, hogy kimaradsz valamiből?

Ezt a kérdést talán te is felteszed magadnak, ha alkalmanként már eszedbe jut, lassan jó lenne családot alapítani.

Amennyire természetes a kétely, annyira az a válasz is: mindenki kimarad valamiből. A friss anyuka az éjszakai bulikból, te pedig a reggeli babaölelésekből – a sort a végtelenségig folytathatnánk. 

Ám ez csak időpocsékolás lenne, ami felesleges aggodalmakat generál.

De jó neked! Nincs rajtad semmi felelősség! Kép forrása: the-parisienne.com

6/10 De jó neked! Nincs rajtad semmi felelősség!

Mindenkin van felelősség, még azon a gyerkőcön is, akinek jól kell viselkednie az óvodában. Pont egy felnőtt vállát ne nyomnák hasonlók?

Persze, hatalmas felelősség egy gyermek, ez megkérdőjelezhetetlen, de azért az élet más területén is vannak olyan helyzetek, amiben helyt kell állnunk. 

Felelősséggel jár a munka, a párkapcsolat, a lakásvásárlás, otthonteremtés, a szülőkről való gondoskodás, és még sorolhatnánk.

Vajon a kérdező anyuka is úgy érzi, hogy csak és kizárólag a gyermeke iránt felelős?

Régen én is így gondolkoztam, mint te. Aztán felnőttem. Kép forrása: bloglovin.com

7/10 Régen én is így gondolkoztam, mint te. Aztán felnőttem.

Nincs is szebb annál, mint amikor az ember lánya megkapja, hogy visszamaradt a fejlődésben! Részben ez a pont is összefügg az előző megállapításokkal, hiszen oda vezethető vissza, hogy egyesek úgy vélik, egy nő csak anyaként találhat rá önmagára, csak akkor lesz felnőtt, ha gyermeket vállal.

Pedig igazából csak arról van szó, hogy egy új szerepet is magára ölt. Ez persze megkérdőjelezhetetlenül fontos, de nem elhagyhatatlan – ahogy nem muszáj párkapcsolatban élni, úgy nem muszáj családot alapítani sem (bár egyesek szerint mindkettő alapvető elvárás).

Fáradt vagy? Én is azt hittem régen! Kép forrása: wannabemagazine.com

8/10 Fáradt vagy? Én is azt hittem régen!

Hát igen, biztos nem könnyű egész éjjel fenn lenni, a fogzással, vagy éppen a pocakfájással küzdeni, és elfogadni, hogy van valaki, akinek a boldogsága sokkal fontosabb a sajátunknál.

De hogyan lehet összehasonlítani két fajta fáradtságot?

Ez nagyjából olyan, mintha azt próbálnátok ránézésre eldönteni, ki kapta el az influenza egyik komolyabb típusát, vagy kinek fáj jobban a feje: ez egyszerűen lehetetlen, és persze felesleges is.

Szerintem azért nem akarsz gyereket, mert önző vagy. Kép forrása: tumblr, nuf-07

9/10 Szerintem azért nem akarsz gyereket, mert önző vagy.

Sokan gondolják önzőnek azokat a nőket, akik nem szeretnének gyereket vállalni. De még ha így is van, vajon nincs joguk hozzá, hogy így döntsenek?

Ahogy egy nőnek joga van ahhoz, hogy gyerekeket vállaljon, úgy a másik utat is választhatja, és megöregedhet egy boldog kapcsolatban, vagy éppen nélküle, két pufi cica társaságában. 

Ám ez általában nem önzőség, hanem egyszerűen döntés kérdése, amihez főleg az ismerősöknek nincs semmi köze.

Jobban is jártok így, szülés után már semmi sem lesz ugyanolyan! Kép forrása: sincerelykinsey.com

10/10 Jobban is jártok így, szülés után már semmi sem lesz ugyanolyan!

Végül, ha minden unszolás ellenére is hajthatatlan maradsz, akkor valószínűleg előbb-utóbb a fejedhez vágják, hogy lényegében így jársz jól. Részben azért, mert „az ilyen inkább ne is szüljön”, részben pedig azért, mert most lehet végre egy kicsit mártírkodni.

Persze nem ítéljük el az anyukákat, mert nekik aztán tényleg nem könnyű, és természetesen joguk van elpanaszolni a nehézségeiket.

De meglehetősen kellemetlen tud lenni, ha a kezdeti bátorítást ítélkezés követi, majd némi vigasztalást is várnak azért a sorsért, amit nem régen éppen rád akartak erőltetni.