Ezek most a leggyakoribb utónevek – Itt nézheted meg őket

Zabolai Margit
Írta: ,
Ezek most a leggyakoribb utónevek – Itt nézheted meg őket

Sok leendő szülőnek nyújthat segítséget a Magyar Utónévtár adatbázisa, amikor születendő gyermeküknek keresnek nevet. Ha éppen nem vártok babát, a sok izgalmas adatot tartalmazó adattár akkor is érdekes lehet. Összeszedtünk belőle néhány érdekességet. 

A leggyakoribb lánynevek újszülötteknél

Az adatbázisban nemcsak a leggyakoribb nevekre, hanem az újszülöttek körében legtöbbször választott nevekre is lehet szűrni, sőt az alkalmazás azt is megmutatja, hogy a trend erősödik-e, vagy már leszálló ágban van.

Ez azért is hasznos, mert lehet, hogy egy nevet egyedinek, különlegesnek érzel, hiszen ritkán hallottad, de ha éppen mostanság válik népszerűvé, akkor lehet, hogy a gyermekednek majd három másik, azonos nevű osztálytársa lesz.

Az újszülött lányok az adatbázis szerint a legtöbbször most az Anna, Boglárka, Csenge, Dóra, Hanna, Jázmin, Lili, Luca, Nóra, Zsófia neveket kapják.

A leggyakoribb fiúnevek újszülötteknél

A magyar, vagy legalábbis magyaros hangzású, esetleg bibliai nevek az utóbbi időkben mintha népszerűbbek lennének, és a lánynevekhez hasonlóan ez mutatkozik meg a fiúnevek esetében is. Érdekes, hogy mintha újabban több egyszerű hangzású, két szótagos keresztnév jött volna divatba – de persze azért akadnak kivételek is.

Míg nemrégiben az idegen hangzású neveknek volt egy divathulláma, most az újszülött fiú gyermekeknek a szülők legtöbbször az Ádám, Balázs, Bence, Dániel, Dávid, Dominik, Gergő, Levente, Máté vagy Péter nevet adják.