Ez változik meg benned a gyereked születése után

Írta: ,

Igazából minden, de tényleg minden megváltozik, ha születik egy gyermeked. Ezt anno nekem is mondták a szüleim, de persze nem hittem el, mert egészen más képzeléseim voltak a családalapításról, mint amit a valóság tartogatott. De mi változik meg benned, miután megszületett a csemetéd?

Teljesen magad elé helyezed Kép forrása: sarah-bethphoto.com

1/6 Teljesen magad elé helyezed

Ennek így kell lennie, és így normális, de ettől még nem lesz semmivel sem könnyebb az egész. Egy darabig talán még gond nélkül megy minden, hatnak rád a hormonok, és az érzés, hogy amire ilyen sokáig vágytál, most végre adott.

De telnek, múlnak a hetek, és egyre nyomasztóbban ott furakszik a gondolat: Hol vagyok én? Mi van velem? Az én érzéseimmel, az én igényeimmel ki foglalkozik?

Úgy fogod érezni, hogy ezek senkinek nem számítanak, senki nem veszi figyelembe, mire lenne szükséged. Hogy aludni szeretnél, nyugodtan lezuhanyozni, elmenni egyedül sétálni.

Erre sajnos csecsemőkorban nem sok idő és lehetőség jut, főleg nem addig, amíg a szoptatással gyakorlatilag össze vagytok láncolva.

Megváltozik az értékrended Kép forrása: bcbg.com

2/6 Megváltozik az értékrended

Mégpedig alapjaiban! De az teljesen egyénfüggő, hogy kiből mit hoz ki az anyaság.

Egyesek (idővel) sokkal magabiztosabbak lesznek, megnő az önbizalmuk és úgy érzik, ha ezt képesek voltak végigcsinálni, akkor nincs olyan akadály, amit ne tudnának legyőzni.

Mások éppen ellenkezőleg, elveszítik az önbecsülésüket, rossz anyának érzik magukat, nem tudják elfogadni a megváltozott testüket, élethelyzetüket.

Egyesek depresszióba is csúsznak, de általában nem ilyen vészes a helyzet, viszont a szülés utáni hangulatingadozás valamilyen mértékben mindenkit utolér. Sovány vigasz, de ez az állapot szerencsére nem tart túl sokáig!

Időnként elveszettnek érzed magadat Kép forrása: 500px.com

3/6 Időnként elveszettnek érzed magadat

Ugyancsak teljesen egyedi, milyen mértékben súlyt le rád ez a nehézség. Ha hasfájással küzd a csemetéd, nehezen birkóztok meg az étkezésekkel, kínszenvedés az alvás, altatás, akkor nyilván sokkal inkább elveszettnek érzed magadat, mint ha a kisbabád gyakorlatilag eszik és alszik egész nap.

Egyik véglet sem állandósul, az anyaság éppen arról híres, hogy minden átmeneti, a jó és a rossz egyaránt.

Ugyanakkor abszolút normális, ha időnként azt érzed, teljesen eleged van az egészből, a régi életedet akarod visszakapni. Ez nem jelenti azt, hogy nem szereted a gyermekedet, ne legyen bűntudatod!

Csupán arról van szó, hogy ezt a teljesen új és nehéz élethelyzetet egyáltalán nem egyszerű feldolgozni.

Mindenen aggódni fogsz Kép forrása: bellabeat.com

4/6 Mindenen aggódni fogsz

Akkor is, ha olyan mázlid van, hogy a lazább anyukák közé tartozol, az egész életedet be fogja hálózni az aggodalom. Eleget eszik? Elég gyakran cserélem a pelenkáját? Nem kellene többet aludnia? Vajon jó a tejem? Mikor fog már önállóan játszani? Beilleszkedik az óvodába?

Aztán idővel megismered a gyermeked korlátait, és hajszálpontosan tudni fogod, mit engedhetsz meg neki, és mire van szüksége.

Attól még örökre aggódni fogsz érte, de tudod, hogy nem foghatod egész életében a kezét, hagynod kell, hogy felfedezze a világot és tanuljon némi önállóságot.

Persze az aggodalom ezután is jelen marad, ha máshogy nem, aggódik majd az apuka és a nagyszülők – csak, hogy ezzel is téged idegesítsenek.

Megváltoznak az emberi kapcsolataid Kép forrása: stephaniesunderland.com

5/6 Megváltoznak az emberi kapcsolataid

Egyszerre veszítesz el barátokat, romlanak meg a kapcsolataitok, és egyszerre fogsz új ismerősöket is szerezni. Egy külön cikket bőségesen megérdemel a kapcsolatod is, ami ebben az időszakban valószínűleg éppúgy megjárja a poklot, mint a mennyországot.

A gyermek érkezésére abszolút igaz, hogy a valódi szerelmeket megerősíti, a gyengébbeket viszont sajnos szétzilálja, és ez egyaránt áll a barátságokra is.

Az biztos, hogy a mély hullámvölgyek nem dobják fel az egyébként is labilis hangulatodat, de a kevésbé stabil emberi kapcsolatok kivédhetetlenül megromlanak, ahogy múlik az idő.

Emiatt jó minél előbb túladni rajtuk, hogy aztán hely jusson azoknak, amik valóban megédesítik az életedet.

 

Megismered a legmélyebb szeretet Kép forrása: blmommy.com

6/6 Megismered a legmélyebb szeretet

Végül, de messze nem utolsó sorban, minden nehézség ellenére ott lesz neked az a pótolhatatlan szeretet, amit a gyermeked iránt érzel.

Van, aki ezt azonnal tapasztalja, másokban csak kicsit később, a gondoskodás során jelenik meg – mindegyik normális! De a lényeg, hogy ott lesz veled örökre.

Ez a szeretet mindent felülír majd, és minden más teendő, hobbi, életcél, vagy éppen kapcsolat elé fogja helyezni a gyermekedet.

Az anya-gyermeke kötődés olyan szoros, és annyira egyedi, amit semmi sem pótolhat, és semmi sem kérdőjelezhet meg. Bízhatsz benne, ő bízhat benned, számíthatsz rá, és ő is számíthat rád. És bármilyen nehéz, mégis ez a legcsodálatosabb az egészben!