Ez legyen a baba neve! – Így válaszd ki a tökéletes keresztnevet a picinek

Ez legyen a baba neve! – Így válaszd ki a tökéletes keresztnevet a picinek

Címlap / Életmód / Család / Ez legyen a baba neve! – Így válaszd ki a tökéletes keresztnevet a picinek

Az első dolog, ami igazán foglalkoztatja a leendő szülőket, az általában a baba neme és az, hogy milyen nevet válasszanak születendő gyermeküknek. A névválasztás az egyik legnehezebb feladat, hiszen nem csak a gyermek személyiségét határozza meg, de ezt a nevet kell viselnie élete végéig. Az alábbiakban összegyűjtöttük, milyen szempontok alapján érdemes nevet választani a picinek, illetve azt is megtudhatod, melyek az elmúlt évek legnépszerűbb és legfurcsább nevei.

Mennyire passzol a vezetéknévhez?

Ha nevet választotok a picinek, akkor fontos figyelembe vennetek a vezetéknevet is. Nem érdemes például bonyolult vagy hosszú vezetéknévhez hasonló hosszúságú keresztnevet választani, mert azt sem kiejteni, sem pedig leírni nem lesz egyszerű. A könnyebb kiejtés érdekében érdemes úgy nevet választanotok, hogy a keresztnév hangázásban passzoljon a vezetéknévhez. És bár jól hangzik, inkább kerüljétek az olyan névválasztást, ahol a vezetéknév utolsó betűjével kezdődik a keresztnév (például: Kis Sándor, Kovács Csilla), mert kimondva szinte összemosódik a két név.

Vicces hangzású, rímelő vagy humoros neveket sem érdemes választani (pl.: Piros Alma, Major Anna), mert csúfolni fogják a gyerkőcöt, és a későbbiekben sem fogják komolyan venni. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy ne legyen nagyon idegen hangzású a két név, például külföldi név mellé érdemesebb magyaros hangzású nevet választani (pl.: Hoffer Magor).

Mennyire legyen egyedi?

Az utónév statisztika alapján még mindig rengeteg Mária, Erzsébet és Katalin nevű hölgy van, míg a férfiaknál a László, az István és a József vezet. Tehát ha igazán egyedi nevet szeretnétek a picinek, akkor ne a legpopulárisabbak között csemegézzetek.

Az MTA Nyelvtudományi Intézete által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek jegyzékét érdemes végigböngésznetek, de ha itt sem találtok egyedi nevet a picinek, akkor még mindig kérvényezhetitek az általatok kedvelt nevet a Rendészeti Minisztérium Anyakönyvi Osztályán.

Remélhetőleg ti sem szeretnétek hosszabb távú kárt tenni a gyerkőcnek azzal, hogy egy szappanopera sztárról vagy mesefiguráról nevezitek el, illetve jó, ha arra is gondoltok, hogy a név ne legyen nyelvidegen és mindenki számára könnyen ejthető legyen.

Régi hagyományok követése

Bár egyre ritkábban, de azért még akadnak olyanok, akik a régi családi szokást követve valamelyik közeli rokon (például édesanya, édesapa, nagymama, nagypapa) nevét adják a picinek.

Manapság már inkább fiúgyermekeknél figyelhető meg ez a tradíció, amikor a dédpapa neve egészen a kisbabáig öröklődik. Ez egy nagyon szép gesztus, és legfeljebb csak családi összejövetelek alkalmával okozhat némi galibát, amikor elhangzik egy név és egyszerre akár többen is felkapják a fejüket.

Szintén régen volt szokás, hogy az újszülött azt a nevet kapta, amelyik névnapra esett a születésének a napja.

Legdivatosabb nevek

Az elmúlt években akad néhány olyan klasszikus, ami úgy tűnik, időtálló: ilyen például lányoknál az Anna, a Luca, a Zsófia és a Lili. A népszerűségi listán lejjebb csúszott a Csenge és a Boglárka, helyüket az elmúlt egy-két évben a Jázmin, a Hanna és az Emma nevek vették át.

Fiúk tekintetében töretlen listavezetők a Bence, a Máté és a Levente. Őket követi a Dávid, az Ádám, a Balázs és a Milán.

A hagyományos nevek, úgy mint Mária, Erzsébet vagy a József, László, már egyre inkább veszítenek a népszerűségükből. Sőt az is egyre ritkább, hogy a szülők nevét vigyék tovább a gyerekek valamilyen formában.

Fura új nevek a listán

A szülők kreativitásának csak az MTA Nyelvtudományi Intézete szab határt, amihez évente átlagosan 300 új név kérelem érkezik.

Az utóbbi pár évben a legtöbb szülőt külföldi hírességek, növények, ékszerek, drágakövek, valamint különféle képességek inspiráltak. Azonban nem minden név megy át a rostán, vannak bizonyos kritériumok, amelyeknek meg kell felelni.

Íme, pár különleges hangzású, lányoknak adható növénynév, aminek sikerült felkerülnie a listára: Szamóca, Csente, Szeder, Frangipáni. Fiúknál pedig inkább a magyarosított külföldi nevek a népszerűek, mint például a Malik, Azim, Kevin és Marlon.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!