Ez legyen a baba neve! – Így válaszd ki a tökéletes keresztnevet a picinek

Serestyén Sára
Írta: ,
Ez legyen a baba neve! – Így válaszd ki a tökéletes keresztnevet a picinek

Az első dolog, ami igazán foglalkoztatja a leendő szülőket, az általában a baba neme és az, hogy milyen nevet válasszanak születendő gyermeküknek. A névválasztás az egyik legnehezebb feladat, hiszen nem csak a gyermek személyiségét határozza meg, de ezt a nevet kell viselnie élete végéig. Az alábbiakban összegyűjtöttük, milyen szempontok alapján érdemes nevet választani a picinek, illetve azt is megtudhatod, melyek az elmúlt évek legnépszerűbb és legfurcsább nevei.

Mennyire passzol a vezetéknévhez? Kép forrása: lifeasmama.com

Ha nevet választotok a picinek, akkor fontos figyelembe vennetek a vezetéknevet is. Nem érdemes például bonyolult vagy hosszú vezetéknévhez hasonló hosszúságú keresztnevet választani, mert azt sem kiejteni, sem pedig leírni nem lesz egyszerű. A könnyebb kiejtés érdekében érdemes úgy nevet választanotok, hogy a keresztnév hangázásban passzoljon a vezetéknévhez. És bár jól hangzik, inkább kerüljétek az olyan névválasztást, ahol a vezetéknév utolsó betűjével kezdődik a keresztnév (például: Kis Sándor, Kovács Csilla), mert kimondva szinte összemosódik a két név.

Vicces hangzású, rímelő vagy humoros neveket sem érdemes választani (pl.: Piros Alma, Major Anna), mert csúfolni fogják a gyerkőcöt, és a későbbiekben sem fogják komolyan venni. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy ne legyen nagyon idegen hangzású a két név, például külföldi név mellé érdemesebb magyaros hangzású nevet választani (pl.: Hoffer Magor).

Mennyire legyen egyedi? Kép forrása: siennamoonla.com

Az utónév statisztika alapján még mindig rengeteg Mária, Erzsébet és Katalin nevű hölgy van, míg a férfiaknál a László, az István és a József vezet. Tehát ha igazán egyedi nevet szeretnétek a picinek, akkor ne a legpopulárisabbak között csemegézzetek.

Az MTA Nyelvtudományi Intézete által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek jegyzékét érdemes végigböngésznetek, de ha itt sem találtok egyedi nevet a picinek, akkor még mindig kérvényezhetitek az általatok kedvelt nevet a Rendészeti Minisztérium Anyakönyvi Osztályán.

Remélhetőleg ti sem szeretnétek hosszabb távú kárt tenni a gyerkőcnek azzal, hogy egy szappanopera sztárról vagy mesefiguráról nevezitek el, illetve jó, ha arra is gondoltok, hogy a név ne legyen nyelvidegen és mindenki számára könnyen ejthető legyen.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv