Bevált tippek a terhesség alatti vizesedés ellen

Írta: ,
Sajnos a terhesség gyakori velejárója a vizesedés. Ráadásul nem csak az utolsó hónapokban jellemző, de a nyári időszakban is sok nőnél jelentkezhet - akár középidőben is.
Cipők

1/10 Cipők

Nyaralás alatt egyébként sem jellemző a kényelmetlen lábbeli, de ha hajlamosak vagyunk a vizesedésre, akkor különösen fontos, hogy lapos sarkú, kényelmes cipőt hordjunk.
Ha tehetjük, minél többet legyünk nyitott cipőben, hogy a lábunk szellőzése is megoldott legyen!

Séta

2/10 Séta

A séta elméletileg ideális mozgásforma a kismamáknak, de a melegben azért érdemes vigyázni vele.
Ne vállalkozzunk hosszú sétákra és időről időre álljunk meg, vagy ha az a kényelmes, akkor üljünk le néhány percre és polcoljuk fel a fáradt lábainkat.

Ülés

3/10 Ülés

Bizony még egy ilyen egyszerű dolog, mint az egy helyben ülés is fokozhatja a vizesedés okozta panaszokat.
Törekedjünk ezért arra, hogy lehetőleg keveset üljünk egy helyben, inkább néhányszor álljunk fel egy-egy percre. Figyeljünk, hogy a lábaink ne lógjanak, inkább tegyük fel őket egy másik székre!

Lábtorna

4/10 Lábtorna

Néhány alapgyakorlattal sokat segíthetünk az elnehezült és sajgó lábainknak. Ha sokat kell egy helyben lennünk, akkor különösen fontos, hogy csak néhányszor a lábfejünkkel pipáljunk és spicceljünk.


Ez megmozgatja az egész lábfejet és lábszárt is, és a lábunk nem fog annyira bedagadni, mint egyébként.

Masszázs

5/10 Masszázs

Terhesen nagyon óvatosan kell a masszázsokat alkalmazni, de néhány gyengéd, inkább simításra emlékeztető mozdulat nem árthat.
A lábfejünket simítsuk át, mozgassuk meg a lábujjakat minkét irányban, kicsit nyomogassuk meg a talpunkat, és alulról felfelé simítsuk át a lábszárunkat is.

Teák

6/10 Teák

A várandósoknak készített teák általában vizesedésre is jók lehetnek. Fontos összetevői a csalán, a málnalevél, a cickafark és a zsurkó – ezekből akár otthon mi magunk is elkészíthetjük a teát.


A teákat hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatjuk. A folyadékbevitelt egyébként nem kell csökkenteni a vizesedés alatt, inkább próbáljuk ki a többi lehetőséget is.

Természetes vízhajtók

7/10 Természetes vízhajtók

A teákon és a bennük megtalálható hatóanyagokon kívül még néhány étel segíthet abban, hogy a szervezetünkben felgyűlt víz mielőbb távozzon. Ilyen ételek a burgonya (héjában főtt), a petrezselyem, a metélőhagyma, a barnarizs, az uborka és a lestyán is.
Ha ezek fogyasztására kicsit jobban odafigyelünk, akkor a vizesedé tünetei s hamar enyhülnek.

Só

8/10

A só mint tudjuk, megköti a vizet, így a vizesedé ideje alatt mindenképpen ajánlott kevesebbet fogyasztani belőle.
Természetesen nem kell teljesen mellőzni az étkezéseinkből, de túl sokat fogyasztva csak ronthatunk a vizesedés kellemetlen tünetein. Néhány hónap kevesebb sóval valószínűleg könnyebben kibírható, mint a vizesedé egész nyáron!

Lábzuhany

9/10 Lábzuhany

Ha alkalmunk van rá, akkor alkalmazhatjuk a lábzuhanyt is: nagyon kellemes érzés lesz az egész lábunknak, valamint a vérkeringést is serkenti, ami szintén jó hatással lesz egész közérzetünkre.
A víz hidegségének válasszuk azt, ami csak jól esik, de arra figyeljünk, hogy a talpunktól a térdünk felé zuhanyozzuk a lábunkat.

Borogatás

10/10 Borogatás

A lábzuhany mintájára a hideg vizes borogatás is nagyon hasznos lehet és egyben kellemes érzést is okozhat. Egyszerűen csak mártsunk minél hidegebb vízbe egy törölközőt, majd azt tegyük a bokánkra, vagy akár terítsük az egész lábszárunkra.
Még egyszerűbb és praktikusabb megoldás, ha egy vastagabb zoknit vizezünk be és azt húzzuk a lábunkra.