Az újszülött baba viselkedése és fejlődése

bien.hu
Írta: ,
Az újszülött baba viselkedése és fejlődése
Az első 3 hónapban a babád újszülöttnek számít, ilyenkor fontos változásokon megy át. Az anyának is ebben a periódusban kell megértenie és megszoknia az újszülöttet.

Az első hónapokban esznek, alszanak és sírnak - egyszerűnek tűnik, ugye? Pedig nem az. A kismama és apuka hamar megtanulja hogyan kell etetnie, pelenkáznia és megnyugtatnia babáját.

Az is normális ha az anyuka és a baba viselkedésbeli és érzelmi átalakuláson mennek keresztül. A szülőknek ebben a periódusban meg kell érteniük, hogy mindez amin átmenek normális, és nem kell tartaniuk attól, hogy nem tudják gondját viselni babájuknak.

Az újszülött viselkedése
Fontos szem előtt tartani, hogy minden kismama másképp reagál az újszülöttjére, és minden baba másképp viselkedik. Egyesek egész idő alatt alszanak, mások nem hagyják abba egy pillanatra sem a sírást. A kismamák elolvashatnak minden könyvet, felkészíthetik akárhogy magukat az anyaságra, de amíg nem tartják először kezükben babájukat, addig nem tudják igazán milyen egy babával bánni. A legnagyobb problémát az okozza, hogy nem tudják, miért nyűgös a baba, miért sír. Ha viszont rájön az anyuka mi a különbség az éhes-sírás, beteg-sírás vagy fáradt-sírás közt, akkor a jutalom óriási: a baba mosolyog, elcsendesedik, elalszik, egyszóval kisangyallá változik.

Az újszülöttek alvása

Sok kismama aggódik, ha babája túl sokat vagy túl keveset alszik. A tény az, hogy az újszülötteknek 14-18 óra alvás szükséges naponta. Az ébredések és elalvások hosszúsága babáról babára változik, az alvási ciklustól és táplálkozási szokásoktól függ.

A legtöbb kisbaba felébred ha éhes és újra elalszik ha jól van lakva. Ez a ritmus éjjelre és nappalra is érvényes. Ne próbáld meg azonnal átszoktatni a kevesebb éjjeli és több nappali etetésre. Mindaddig, amíg a baba napi 8-12 alkalommal kér enni, addig az etetések idején lesz a kismama ébren, és amíg a pici alszik, addig ő is pihenni tud. Fokozatosan rá lehet a babát szoktatni az éjszakák átalvására úgy, hogy késő éjjel és kora hajnalban adunk csak enni, de ezt még az első hetekben nem lehet.

Az újszülöttek és a sírás

Fontos tudniuk a kismamáknak, hogy a babasírás kommunikációt jelent. A pici csak így tud jelezni bármit is érez. Ennek semmi köze hozzád, ne vedd személyesen.

Pelenkázás
Egy hét után a babák naponta 6-8 pelenkát "használnak" el. Az első hetekben ez napi 3-4 székletet jelent. Az első néhány hét után a székletminták változhatnak és körülbelül olyan gyakran fog székelni, mint amilyen gyakran eszik.

Fejlődés

Az 5.-6. héten eljön az a pillanat, amit a szülők a legjobban várnak. A baba ahelyett, hogy csak nézzen, spontán rámosolyog szüleire és beragyogja életüket! Ez az úgynevezett szociális mosoly a baba első tudatos szemkontaktusa. Körülbelül ugyanebben az időben a baba elkezd gügyögni és különböző hangokat hallatni. Imádja, ha ilyenkor a szülő visszagügyög és beszél hozzá, ez a kölcsönhatás fontos része az épülő nyelvi készségeknek.

Az újszülöttek viselkedésben első benyomásra nagyon hasonlítanak egymásra, de legtöbbször még a testvérek között is hatalmas különbségek szoktak lenni. Minden gyermek más, az anyának mindig meg kell ismernie babáját, még ha a 6. gyermekét szülte is meg. Az ikerek esetében is ugyanez igaz, a babáknak külön személyiségük van, van aki nyugodtabb, van aki függetlenebb és van aki mindig mosolyog.

Az újszülött motoros készségei és a fejlődés

A baba a legnagyobb fizikai változáson az első 3 hónapban megy át. kezdetben a baba lába be van hajlítva és rövid, szaggatottan mozog és koordinálatlan módon, a fejét pedig folyamatosan támogatni kell. Az első hónap végére a mozgások ellenőrzötté válnak, a kezét-lábát kezdi kiegyenesíteni, fel tudja emelni a fejét miközben a pocakján fekszik. Hamarosan elkezdi forgatni a fejét jobbra-balra és a harmadik hónap végére a fejét stabilan tudja tartani - a fejét és mellkhasát fel tudja emelni a padlóról. Egyes babák ekkor már meg is tudnak fordulni.

Újszülött evés és alvás
Az első hetekben a szülők számára egy összemosódnak a napok, kimerültség és fáradtság jellemzi őket. A baba míg megszokja a fényes, zajos új világot, addig nyűgösen viselkedhet. Az elején nem kell aggódni a sírás miatt, csak megetetni kell, amikor éhesnek tűnik. Egy ideig eltart, amíg a baba gyomrának megnő a kapacitása és ritkábban kell majd etetni. Az orvosok azt javasolják, hogy napközben kétóránként kell a picit etetni, még ha fel is kell hozzá kelteni. Ez azért szükséges, mert akkor az éjszakai alvás több időre tud kinyúlni. 3 hónapos kortól hosszabb ideig fog aludni éjszaka és az ébrenlét is több ideig fog tartani. A szülőknek ezért pontos rutint kell kialakítsanak az elalvás és a felkelést illetően.

Az újszülött életkorának megfelelő játékok
Az újszülött még nem játszik játékokkal, de a vizuális stimulációt segítő látványos tárgyak elősegítik a baba agyának a fejlődését. Kezdetben a magas kontrasztarányú játékok valók számukra, később a tükrök és bármely más tárgy lenyűgözi és kíváncsivá teszi a babákat.
 

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba