Az anyatej, a természet csodája

Boros Mariann
Írta: ,
Az anyatej, a természet csodája

A szoptatás vitathatatlan előnyeit még a tápszergyártó cégek is elismerik: a kisbaba számára az anyatej az optimális táplálék. Ennek ellenére időről-időre napvilágot látnak olyan vélemények, melyek megkérdőjelezik annak fontosságát és jelentőségét. De vajon miért is olyan különleges az anyatej, és milyen lehetőségek állnak anya és baba rendelkezésére, ha mégis pótlásra van szükség? A témát W. Ungváry Renáta IBCLC laktációs szaktanácsadóval jártuk körbe.

Az anyatej a jelenlegi tudásunk szerinti legtökéletesebb táplálékot, legátfogóbb védelmet biztosítja gyermekeinknek, amely nem csak a fogyasztás időszakában érvényesül, hanem hosszú távú jótékony hatásai is kimutathatóak. Egyébként minden más emlős teje is éppen ilyen különleges a saját fajához tartozó utód számára felülmúlhatatlan” – hangsúlyozza a tanácsadó.

A baba igényeihez igazodik

Az anyatej egyedisége egyebek mellett abban is rejlik, hogy összetétele a kisbaba igényeihez igazodva folyamatosan változik.

Az anyatej pontos összetételét nagyon sokféle tényező befolyásolja. A legfontosabb tápanyag-összetételt szabályozó tényező a gyermek életkora például az egyévesnél idősebb gyermeket szoptató anya tejének zsírtartalma magasabb. De az immunológiai összetevők aránya is változik a szoptatás teljes időszakában; amikor a tejmennyiség az elválasztódási folyamat miatt csökkenni kezd, az immunanyag-tartalom nő.

Az anyatej összetétele ugyanakkor nem csak a gyermek életkorával változik, hanem bámulatos módon akár egy szoptatáson belül is.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!