Gyermekvállalás különböző életkorokban: anyává válni 30 évesen

Kovács Andrea
Írta: ,
Gyermekvállalás különböző életkorokban: anyává válni 30 évesen

Kép forrása: Nádudvari Petra (a kép szerzői jogvédelem alatt áll)

Manapság már egyre ritkább, hogy valaki huszonévesen váljon anyává, pedig 30-40 éve még ez volt az általános. A legtöbben harminc felett vállalják első gyermeküket, de az sem ritka, hogy erre csak a 40. születésnapjuk után kerül sor. Cikksorozatunkban a húszas, harmincas és negyvenes korosztállyal foglalkozunk, és körbejárjuk, milyen előnyei, illetve hátrányai vannak ezekben az életkorokban a gyermekválallásnak. A huszonéves korosztály után most a harmincas éveikben édesanyává váló nőkről írunk.

Biológiailag már rizikósabb lehet

Nem nagy újdonság, hogy az anya kora nagy befolyással van magára a teherbeesésre, illetve a terhesség és a szülés lefolyására.

Biológiai szempontból a 20. és a 34. életév közé esik az úgynevezett ideális anyai életkor, így a nőknél a harmincas éveik közepéig biológiailag nincs különbség a várandósságot illetően, tehát ilyenkor egyrészt a teherbeesés, másrészt a terhesség kiviselése is zökkenőmentesebb” – tudtuk meg Dr. Belics Zorán szülész-nőgyógyásztól.

Ennél idősebb korban azonban már nagyobb kockázattal kell számolni, mert a szervezet biológiai állapota már nem mondható ideálisnak. Bizonyos kor felett csökken az életképes petesejtek száma is, és sajnos számos bizonyíték utal arra, hogy ez a folyamat a harmincas évek környékén elkezdődik.

Részben ennek is lehet tulajdonítani, hogy az életkor előrehaladtával emelkedik a sikertelen fogamzások száma, és közel a negyvenhez már gyakoribb a méhen kívüli terhesség előfordulása, valamint a vetélés, a koraszülés és a méhen belüli elhalás kockázata. Ezen kívül gyakrabban kell számolni terhességgel szövődött magas vérnyomással, cukorbetegséggel, terhességi mérgezéssel, hosszabb vajúdással, illetve a szülést befejező műtétek számának emelkedésével” – magyarázza a szakember.

Véleménye szerint az esetek többségében azt lehet mondani, hogy az ebbe a korosztályba tartozó nők mind fizikai, mind lelki értelemben felkészültebbek a gyermekvállasára, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fokozottabb odafigyelés a várandósgondozás során is megnyilvánul.

Mindenesetre nagy odafigyelést kell szentelni az esetleges kockázatokra. Megfelelő szűrő- és diagnosztikus vizsgálatokkal és részletes előzetes családtervezéssel a kockázatok szintje alacsonyan tartható” – hívja fel a figyelmet Dr. Belics Zorán.

A nők fele ilyen korban szül

Statisztikai adatok alapján a harminc felett gyermeket vállalók aránya meghaladja az 50%-ot, és Dr. Belics Zorán is úgy tapasztalta, hogy a nők egy része húszas éveit inkább tanulással és karrierépítéssel tölti, majd tudatosan, biztos egzisztenciális háttérrel áll a gyermekvállalás kérdéséhez.

Az igazat megvallva, ez a születendő gyermek szempontjából több oldalról is előnyös, emellett azonban szomorú tény, hogy az emberek egyre nehezebben találják meg a megfelelő társat, akivel közös gyermeket szeretnének vállalni, így gyakran ez áll az idősebb korban történő anyává válás mögött. Mint minden fontos dolog az életben, a gyermekvállalás is fokozott mérlegelést igényel. Szerencsére a tapasztalatok szerint ebben a korosztályban minimalizálhatóak a kockázatok lelkiismeretes odafigyeléssel és együttműködéssel, illetve a korszerű orvostudomány nyújtotta lehetőségekkel élve.

Vagyaim.hu Black Friday

Fókuszban

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra

Tündököljön otthonod is a legjobb formájában!