Gyermekvállalás a különböző életkorokban: anyaság 20 évesen

Bodnár Alexa
Írta: ,
Gyermekvállalás a különböző életkorokban: anyaság 20 évesen

Manapság már egyre ritkább, hogy valaki huszonévesen váljon anyává, pedig 30-40 éve még ez volt az általános. A legtöbben harminc felett vállalják első gyermeküket, de az sem ritka, hogy erre csak a 40. születésnapjuk után kerül sor. Cikksorozatunkban a húszas, harmincas és negyvenes korosztállyal foglalkozunk, és körbejárjuk, milyen előnyei, illetve hátrányai vannak ezekben az életkorokban a gyermekválallásnak. Elsőként a huszonéves anyukákról írunk.

Biológiailag épp ideális

Dr. Kassai Enikő szülész-nőgyógyász azon az állásponton van, hogy támogatni kell a nőket a húszas éveikben történő gyermekvállalásra.

Biológiai szempontból a megtermékenyülő petesejtek ekkor a legegészségesebbek, ilyenkor van a legkisebb kockázat a genetikai megbetegedésekre, és a várandóssággal járó terhet is ekkor viseli a legjobban a szervezet – magyarázza a szakember. Véleménye szerint azonban pszichés oldalról megközelítve már nem biztos, hogy a húszéves kor az ideális, hiszen sokan még nem értek meg eléggé ennyi idősen a gyermekvállalással járó felelősségre.

Kép forrása: babynameslog.com

Saját praxisában úgy látja, hogy a huszonévesen történő gyermekvállalás egyre ritkább a nőknél.

Tapasztalatom szerint sajnos egyre inkább tolódik az első gyermekvállalás ideje, akár 35 éves korra, vagy még későbbre. Szerencsére azért a 25-27 éves anyák még mindig gyakoriak, ami ideális életkor, hiszen biológiailag kevés a kockázat, és a nők már elég érettek ilyenkor az anyaságra. Az első gyerekvállalásnál természetesen nagyon fontos szempont az egészséges szervezet, de a biológiát mindenképpen össze kell hangolni a pszichés éréssel is.

Fókuszban

Nyugodt alvás a megfázás alatt is! A téli megfázások tünetei alváshiányhoz vezethetnek, mely akár egy éjszaka alatt is negatívan befolyásolhatja az agyműködésünket

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!