Álmod a babavárás? 5 finomság, ami elősegíti a fogantatást

Írta: ,

Minden mindennel összefügg az emberi szervezetben, így aligha meglepő, hogy az elfogyasztott ételek óriási szerepet játszanak abban, hogy sikerül-e teherbe esned. Felsorolunk néhány csemegét, amely hozzájárulhat, hogy mielőbb kerekedjen a pocid.

Avokádó

1/5 Avokádó

A nálunk még mindig méltánytalanul mellőzött gyümölcs tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, esszenciális zsírsavakkal, fehérjével, könnyen hasznosítható szénhidráttal és rosttal – tehát egyébként is megéri enned.

Ami miatt azonban gyermekvállalásra készülvén különösen hasznosnak találják a szakértők, az a kimagasló E-vitamin tartalom: ez hozzájárul a méh belső falának épségéhez.


Megéheztél? Avokádós-tökmagos ínyenc saláta


Ez kulcsszerepet játszik a megtermékenyített petesejt megtapadásában és beágyazódásában, hiszen a sikeres várandóssághoz nem csupán két ivarsejt találkozása szükséges.

Az avokádó folsavtartalma ráadásul az embrió egészségét is védi, mivel elősegíti a nyitott gerinc kialakulásának megelőzését.

 

Cékla

2/5 Cékla

Bizonyára hallottad már, hogy a vörösbor híres antioxidánsa, a rezveratrol sikeresen felveszi a harcot a korral járó termékenység-visszaeséssel, ráadásul múlhatatlan szerepe van a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében.

Mivel azonban leendő kismamaként semmiképpen sem ajánlott alkoholban keresned a tápanyagot, inkább a céklát ajánljuk.

Ez a zöldség olyannyira hatékony, hogy a kivonatából készült étrend-kiegészítőt gyakran sportolók is alkalmazzák, mert a fokozott oxigénellátás révén testbarát módon javulhat a teljesítményük.

A szakértők egyébként mesterséges megtermékenyítéssel próbálkozó hölgyeknek is ajánlják kiegészítő kezelésként, hiszen elősegíti a beültetett embrió megtapadását.

Lazac

3/5 Lazac

A világ egyik legkiválóbb fehérje- és omega-3 forrása természetesen a megtermékenyülésben is a segítségedre van.

A megfelelő omega-3 szint egyébként elengedhetetlen a női termékenység megőrzéséhez, mivel hiány esetén jelentősen megnő a gyulladások kialakulásának veszélye a szervezetben.

A lazac kitűnő hatással bír a szívre, az erekre, az agyra és a szemre is.

Érdemes viszont organikus fajtát választanod, hogy biztosan ne juttass növényvédő- és gombaölőszer-maradványokat a szervezetedbe, továbbá a szükségtelen omega-6 pluszbevitelt is mérsékeld.

Gránátalma

4/5 Gránátalma

Az ókori Perzsiában nem véletlenül volt ez a gyümölcs a termékenység szimbóluma – sőt, a tudósok egy része amellett érvel, hogy gránátalmát termett a bibliában is említett tudás fája.

A fanyar ízű finomság ugyanis bővelkedik C- és K-vitaminban, illetve folsavban is.

Kutatások bizonyítják, hogy a várandósság alatti gránátalmalé-fogyasztás segíthet megelőzni a magzatkori agykárosodást.

Már a felkészülési időszakban is megéri enni-inni belőle, hiszen hozzájárul az egészséges vérképhez, a csontsűrűség megőrzéséhez, továbbá gyulladáscsökkentő hatásának révén megkönnyíti a fogantatást.

Dió

5/5 Dió

Semmiképp se száműzd az étrendedből a diót csupán azért, mert viszonylag magas a kalóriatartalma!

Elvégre tele van rákellenes összetevőkkel, javítja a párod hímivarsejtjeinek minőségét, nálad pedig a méh hámszöveteinek épségét. B-vitamin- és fehérjetartalma pedig eleve elősegíti a teherbe esést.

A diót egyébként a csonthéjasok királyának tartják a táplálkozástudományi szakemberek – nem véletlenül. Elég ugyanis mindössze naponta egy maroknyit enni belőle a mérhető és érezhető pozitív hatásért.

Te milyen táplálkozási praktikákat vetsz be a gólya megsürgetésére?