Aki érzelmi támaszt nyújt szülés közben – Interjú Károlyi Natália független dúlával

Boros Mariann
Írta: ,

Akinek van már gyermeke, jól tudja, hogy szüléskor milyen meghatározó lehet a jelen lévő személyek hozzáállása, szemlélete. A szaksegítség mellett nagyon fontos a leendő anya érzelmi támogatása is, melyben fontos szerepe lehet egy dúlának. A témáról Károlyi Natália független dúlával beszélgettünk.

Szülésznő, bába, dúla – gyakran keverik a fogalmakat, holott különböző szerepekről van szó. Mit csinál pontosan egy dúla?

Michéle Birchler-Strattmann svájci dúla szerint „a dúlák általában érett nők, akik teljes szívből szeretnek nők lenni. A születés csodája a szívük legmélyén érinti meg őket, és mindentől, ami a várandóssággal és szüléssel kapcsolatos, újra és újra libabőrösek lesznek."

A dúlai vajúdástámogatás alapkészségei: az értő-érző jelenlét, a fizikai és az érzelmi támasznyújtás, a gyengéd érintés, a megerősítő szavak és gesztusok. Ebből is látszik, hogy dúlának lenni alapvetően attitűd vagy szemlélet kérdése. Így lehet dúla akár egy szülésznő vagy egy bába is. A dúla feladata a szülő nő testi komfortjáról és érzelmi támogatásáról való gondoskodás, az intim hangulat védelme. Javasolhatunk testhelyzeteket, amik kényelmesebbé tehetik az összehúzódások elviselését, vagy hatékonyabbá a vajúdás előre haladását. Alkalmazhatunk igény esetén meleg borogatást, vagy masszázst is. De sokszor elég a szemkontaktus, egy-két jókor mondott biztató szó, vagy a fizikai támasz is (pl. anya kapaszkodik a dúla nyakába, a párja pedig tudja masszírozni a derekát).

Az anya és a baba egészségi állapotának ellenőrzése, az esetleges beavatkozások szükségességének megítélése és elvégzése, valamint a gátvédelem bábai kompetenciák. Ilyeneket egy dúla nem csinál, csak akkor, ha képzett bába is egyben és bábai minőségben kíséri a szülést.

Kiknek ajánlod, hogy dúlát fogadjanak?

Mindenkinek, aki szeretné – teljesen kockázatmentes döntés. Ha vajúdás közben mégis kettesben szeretne maradni a pár, munkaköri kötelességünk sértődés nélkül háttérbe húzódni. Akár a teljes vajúdás alatt is, ha ez a kívánság. De általában jól jön a támogatás legalább egy-egy szakaszában a szülésnek. Nemcsak az anyának, az apának is. Sőt, a szaksegítőknek is segítséget jelent, hogy nem veszi igénybe annyi idejüket, energiájukat a dúlával szülő kismama. Egyrészt, mert az érzelmi támogatás feladatát a dúla magára vállalja, nekik elég csak ellenőrizni, hogy minden a biztonságos mederben halad-e, másrészt egyértelmű eredményeink vannak arról, hogy a dúlával kísért szülések kevesebb beavatkozással járnak: az oxitocin infúzióra 40%-kal, császármetszésre 50%-kal, epidurális érzéstelenítésre 60%-kal ritkábban kerül sor, mint a női kísérő nélkül zajló kórházi szüléseknél.

Ha pedig császármetszésre kerül sor, a dúla akkor is jó szolgálatot tehet, hiszen segíthet az aranyóra kivitelezésében (az aranyóra a szülést követő két óra, amikor ideális esetben zavartalanul bőrkontaktusban lehet anya és baba – a szerk.), és a gyermekágyi időszakban is az édesanya segítségére lehet. 

Mi a tapasztalat, a kórházak hogyan viszonyulnak a dúlákhoz? Van erre valami általános szabály?

Nagyok a különbségek intézmények között. Az egészségügyi törvény annyit ír elő, hogy a vajúdó nőnek joga van, hogy az általa megjelölt nagykorú folyamatosan mellette legyen. Vannak kórházak, akik ezt úgy értelmezik, hogy egy valakit vihet be a szülőszobába az anya: vagy apát, vagy dúlát, vagy barátnőt, vagy nagymamát. De egyszerre csak egy főt. Általában ilyenkor is lehet megoldást találni. Sok anya ilyen helyzetben a főorvosnak ír kérvényt, hogy egyszerre szülhessen dúlával és a partnerével. Sokszor látva az elszántságot, engednek az anya kérésének. Ha mégsem, válthatja is egymást a dúla és a partner a szülőszobán. Főleg elhúzódó vajúdásnál szokták értékelni a párok ezt a megoldást.

Vannak olyan kórházak is, ahol minden további nélkül jelen lehet egyszerre az apa és a dúla az anya mellett, sőt akár még egy személy is, ha az anya ezt szeretné.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019