A védőnő praktikus tanácsai a harmadik trimeszterre

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Cikksorozatunk utolsó részében elérkeztünk a várandósság utolsó szakaszához is: ezúttal a harmadik trimesztert elemeztük védőnőnk, Kovács Zsuzsanna közreműködésével. Vajon milyen tünetek normálisan ilyenkor? Milyen vizsgálatok, elintéznivalók rád, és hogyan könnyítheted meg a szülést, a hazaérkezést? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat!

Melyik időszakról is beszélünk?

A harmadik trimeszter a 28. héten kezdődik, és egészen a várandósság végéig, a 40. hétig tart. Persze az utolsó időszak egy kicsit kitolódhat, de manapság legfeljebb 1-1,5 hetet várnak a szakemberek a szülés megindításával. Fontos megjegyezni, hogy egy kismamának sem szabad biztosnak tekintenie az előre kitűzött időpontot, ugyanis a várandósságok alig néhány százaléka ér véget a kiírt napon. Ennek az az oka, hogy nem minden esetben pontosan 40 hét a várandósság időtartama, illetve nem mindig sikerül tökéletesen meghatározni a fogantatást (pl. rendszertelen havi vérzés miatt). Ebből adódóan az utolsó hetekben sűrűbben kell járni vizsgálatokra, ultrahangra, NST-re, és előfordulhat, hogy a magzatvízből is vesznek mintát annak érdekében, hogy a nőgyógyászok a baba környezetéről pontos képet kapjanak.

A sűrűsödő vizsgálatok mellett a 36. héten kerül sor az utolsó laborvizsgálatra is, illetve ekkortájt esedékes egy nőgyógyászati ellenőrzés, a hüvelykenet vétel. A fájdalommentesen begyűjtött mintát laborban elemzik, és ha szükséges, a kismamát, vagy később a babát a megfelelő kezelésben részesítik. (Erre akkor kerülhet sor, ha olyan baktériumot találnak a hüvelyben, ami a szülés során veszélyes lehet a magzatra.)

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019