A szülés megindulásának jelei – Mikor indulj a kórházba?

Esztergály Lilla
Írta: ,

A kismamák a szülés várható időpontjának közeledtével egyre többet foglalkoznak azzal, honnan fogják felismerni, hogy elérkezett a nagy pillanat. Az alábbi jelek első olvasatra talán egyértelműnek tűnnek, de előfordulhat, hogy bizonyos folyamatokat félreértelmezel, és még nem jött el a nagy nap.

Egyre erősödő és rendszeressé váló méhösszehúzódások

Ha naponta többször is keményedik a hasad, akkor már tudhatod, hogy méhed edzi magát a közelgő nagy eseményre. Ezek a jósló fájások a második trimesztertől jellemzőek, rendszertelenül jelentkeznek, a terhesség végéhez közeledve egyre sűrűsödnek.

Ezzel szemben a valódi méhösszehúzódások – amelyek már a vajúdás csalhatatlan jelei – rendszeresek és fokozatosan erősödnek. Kezdetben olyan ez, mint egy menstruációs görcs, ami aztán egyre fájdalmasabb és gyakoribb lesz. Érdemes mérni a kontrakciók sűrűségét és hosszát, tehát, hogy meddig tart, és mennyi idő telik el két fájás között. Ha az összehúzódások már körülbelül két órája tartanak, tízpercenként előfordulnak és legalább egy perc hosszúságúak, általában érdemes szedni a sátorfát és elindulni a kórházba.

Ha nem vagy nyugodt afelől, hogy meg tudod majd különböztetni a jósló fájást a valóditól, figyelj erre: óránként nincs négynél több fájásod, és ha éjjel keményedik a hasad, de vissza tudsz aludni, csak jósló fájásod van. Aggodalomra semmi ok – még senki nem szült meg észrevétlenül vagy álmában.

Folyik a magzatvíz

A szülés indulhat burokrepedéssel is: ilyenkor a kismamák pukkanást éreznek a pocakban, majd realizálják, hogy a meleg, szagtalan, többnyire átlátszó magzatvíz bizony visszatarthatatlanul folyik.

A cikk folytatódik a következő oldalon!

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019