A szoptatás 5 meglepő előnye – A baba és a mama szempontjából is!

Boros Mariann
Írta: ,
A szoptatás 5 meglepő előnye – A baba és a mama szempontjából is!

Kép forrása: diyphotography.net

Noha a szoptatás ősidők óta a legtermészetesebb módja egy csecsemő táplálásának, gyakran egymásnak ellentmondó információk keringenek a témában az anyukák között és az interneten egyaránt. Szerencsére azonban egyre többször lehet hallani a szoptatás előnyeiről, bár a témában jártas szakemberek szerint nem a szoptatásnak vannak előnyei – hiszen az az alapvető –, sokkal inkább a tápszeres táplálásnak vannak hátrányai. Cikkünkben olyan összefüggésekre világítunk rá, melyekről talán még nem is hallottál.

Az anyatej összetétele Kép forrása: barefootblonde.com

Az anyatejet nem túlzás csodaszerként emlegetni, hiszen bámulatos módon igazodik a baba igényeihez, növekedése és fejlődése szempontjából mindig optimális az összetétele, mely akár egy szoptatás alatt is változhat.

88%-a víz, szabályozza a baba víz- és tápanyagháztartását, így a kizárólag anyatejjel táplált csecsemőnek még a legnagyobb kánikulában sincs szüksége egyéb folyadékra. Emellett az anyatej zsírból, fehérjéből és szénhidrátból áll, valamint fontos vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek alkotják. Olyan egyedülálló, élő folyadék, mely a kisbaba szervezetében biológiai változásokat idéz elő. A mesterséges termékek utánozhatják ugyan az összetételét, ám ezek sosem tartalmaznak élő és bioaktív hatású anyagokat, melyek előállítására kizárólag az édesanya szervezete képes.

Védelem a betegségek ellen Kép forrása: maskcara.com

A baba születése utáni napokban a gyakori szoptatás csökkenti az újszülöttkori sárgaság valószínűségét, valamint a kizárólag szoptatott – tehát tápszeresen nem táplált – babák lényegesen ritkábban szenvednek hasmenéses megbetegedésektől, középfülgyulladástól és húgyúti fertőzésektől.

Az anyatej bizonyítottan védelmet nyújt az akut fertőző betegségekkel szemben is, csökkenti az allergia és a diabétesz kialakulásának esélyét a magas kockázatú gyermekeknél, valamint segít megelőzni a magas vérnyomás és az elhízás kialakulását.

Az asztma, a különféle bőrbetegségek és a daganatos betegségek előfordulása is ritkább a szoptatott babák esetében.

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv