A nyugodt kismamalét titkai: eszközök a baba megnyugtatásához

Írta: ,

A kisbabák még sok gyengéd törődést igényelnek, némelyikük az átlagosnál is többet. Még a kiegyensúlyozott piciknek is lehetnek nyugtalanabb időszakaik. Cikkünkben csitító eszközöket ajánlunk, amelyek segítenek abban, hogy a felnőtt magabiztos, türelmes és szeretetteli odafigyeléssel csillapíthassa le a nyugtalankodó kisbabát.

Pólya

1/5 Pólya

A babák a pólyában biztonságban érzik magukat, mert a meleg, biztonságos burok arra az állapotra emlékezteti őket, amikor még az anyaméhben voltak. Főleg a nyugtalan csecsemőknek ajánljuk a pólyálást, mert ők még nem érzik biztonságban magukat a külvilágban.

Puha pamuttakarót vagy vállkendőt hajtsunk háromszög alakúra, és fektessük a babát a közepére.

A háromszögnek először az egyik, majd a másik csücskét hajtsuk be óvatosan, de kellő szorossággal a pici háta alá. Tartsa, de ne szorítsa a testét a pólya.

A fejét ne takarjuk be, mert túlmelegedhet a teste. Szüksége van mozgásra, főleg a karjai mozgatására, hogy a fején és a kezén keresztül hőt tudjon leadni. 

Hordozás

2/5 Hordozás

Minden esetben hasznos a pólyázás, amikor a baba nyugtalan. Például különösen jót tesz azoknak, akik a kiságyban sírnak, de kézbe véve elcsendesednek.

A puha, kellemesen meleg „fészek” pihentető és egészséges alvást nyújt neki. Vannak, akik szinte folyamatosan bepólyálva, illetve felcsatolható hordozóeszközben tartják a csecsemőjüket.


Nálatok bejött? A szerető anyák gyerekei okosabbak lesznek egy új kutatás szerint


Napközben úgy végzik a teendőiket, hogy a pici testi kontaktusban van velük. Olyankor is ajánlatos bepólyálni, ha etetés közben mocorog, hogy a mozgás helyett a táplálkozásra tudjon összpontosítani. 

Hordozószék

3/5 Hordozószék

Az első három hónapban a csecsemőnek csaknem mindig vízszintes helyzetben kell lennie.

Kis időt döntött hátú székben is eltölthet, ha a támlát a legalacsonyabb állásba döntjük.

A hordozószékben ringathatjuk, de a baba maga is előidézheti a ringatást, ha egy idő után erre rájön.

Ahogy az izmai fokozatosan erősödnek, lassan függőlegesebb helyzetbe is tehetjük, és így láthatja, hogy mi történik a környezetében.

A pihenési idő közeledtével csökkentsük az ingereket, hogy nyugalomban el tudjon aludni.

Hintaszék

4/5 Hintaszék

A hintaszék mozgása lassúbb és finomabb, kevésbé szakaszos, mint a hordozószéké. A legtöbb baba szereti a lágy himbálózást.

Vegyük az ölünkbe a picit, üljünk be vele óvatosan a hintaszékbe, és ringassuk magunkat vele együtt. A ringás megnyugtatja az idegrendszert, sokan ezért használnak bölcsőt. 

A babák számára van már felfüggeszthető hinta is. 3-4 hónapos kortól ajánljuk, amikor már tudják tartani a hátukat és a nyakukat hintázás közben. 

Autózás

5/5 Autózás

A babák általában azonnal elalszanak, ha elindul az autó. A motorzúgás és az autó ringatózó mozgása megnyugtatja őket.

Ha az ablakon kifelé nézve a látvány akadályozza őket az elalvásban, akkor egy pelenkával el lehet függönyözni az ablakot.

Nincs biztosíték arra, hogy nem ébred fel azonnal, amikor hazaérünk, főleg ha már hat hónaposnál nagyobbacska.

De megér egy próbát beszállni az autóba és elindulni, amikor nappal nagyon nyűgös a gyerek.