A legnagyobb tévhitek a terhességgel kapcsolatban

Írta: ,

A kismamák többsége amint megtudja, hogy várandós, azonnal lázas információgyűjtésbe kezd, hogy minél tájékozottabb legyen a terhességével kapcsolatban, és felkészülten várhassa születendő gyermekét. Szakkönyvek, újságok tömkelege és persze az internet várja a lelkes jövendőbeli anyukát, nem is beszélve a tapasztalt, vagy éppen még tapasztalatlan, ám olykor annál határozottabb véleménnyel rendelkező ismerősökről. A sok útmutató és tanács között hamar elveszettnek érezheti magát az ember, arról nem is beszélve, hogy gyakran egy bizonyos témában teljesen ellentétes álláspontok képviseltetik magukat teljes meggyőződéssel. Az sem ritka, hogy egy-egy alaptalan megállapítás kezd el terjedni a köztudatban – és a virtuális világban –, cikkünkkel ezeket a hiedelmeket szeretnénk eloszlatni.

Tilos a kávé

1/4 Tilos a kávé

A terhesség alatti tiltólista szinte végtelen lenne, ha minden, a témában valaha megjelent dolgot számításba vennénk, mindenesetre a kávé elég gyakran szerepel az ilyen jellegű felsorolásokban.

Holott a tudomány jelenlegi állása szerint napi kb. 150-200 mg koffein nem ártalmas a babára nézve, tehát napi egy-két laza tejeskávé vagy néhány csésze tea fogyasztása lelkiismeret-furdalás nélkül belefér.

Ugyanakkor valóban érdemes odafigyelni, és azt sem szabad elfelejteni, hogy pl. a csokoládé vagy a kóla is tartalmaz koffeint – bár utóbbi egyébként sem tartozik a legegészségesebb italok közé.

Az elmúlt években több a koffeinnel és terhességgel kapcsolatos kutatás is született, ezek alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a napi 500 mg koffein-bevitel negatív hatással lehet a magzat fejlődésére és a vetélés kockázatát is jelentősen növelheti, tehát túlzásba esni nem szabad

A magzatvédő vitaminoktól felfújt babák születnek

2/4 A magzatvédő vitaminoktól felfújt babák születnek

Ezt az álláspontot valószínűleg minden olyan kismama hallotta már, aki épp azt latolgatja, hogy elkezdi valamilyen magzatvédő vitamin szedését.

Még szakmai körökben is gyakran megoszlanak a vélemények a témában, ám az tény, hogy a mai napig nem született olyan tanulmány, ami kétséget kizáróan bizonyítaná, hogy terhesvitamin szedésének következtében lenne nagyobb a baba súlya.


Tudtad? Fontos tudnivalók a magzatvédő vitaminokról


A magzatvédő készítmények optimális mennyiségben tartalmazzák azokat a vitaminokat, melyekre a babának és mamának szüksége lehet a terhesség során – ezeket csupán egészséges táplálkozással nagyon nehéz lenne fedezni.

Talán az sem véletlen, hogy míg a korábbi generációkban – amikor még nem léteztek ilyen készítmények – szinte törvényszerű volt, hogy terhessége alatt a kismama elveszette egy-egy fogát, de legalábbis fogproblémákkal küzdött, ma már ez egyáltalán nem gyakori. 

A sport árt a babának

3/4 A sport árt a babának

Általánosan elfogadott nézet, hogy a várandósság első három hónapjában – amíg a legmagasabb a vetélés kockázata – érdemes kerülni a fokozott fizikai megterhelést, ám a kritikus időszak leteltével a mozgás jótékonyan hat mamára és babára egyaránt.

Persze, a küzdősportokat és az esetleges veszéllyel járó mozgásformákat kerülni kell, ugyanakkor az úszás, a séta és a jóga kimondottan javasolt, de jó kondiban lévő, sportosabb kismamák akár korábbi edzéseiket is folytathatják, persze szakemberrel egyeztetve.

Érdemes a kifejezetten várandósoknak való órákat is kipróbálni, a terhestorna vagy –jóga a mozgás örömén kívül ismeretségek szerzésére is nagyszerű lehetőség. 

A pocak alakjából következtetni lehet a baba nemére

4/4 A pocak alakjából következtetni lehet a baba nemére

Kétségtelenül a legnépszerűbb tévhitek egyike, mely szerint, ha csúcsos a hasad, fiút, ha kerek, akkor pedig lányt hordasz a szíved alatt. Vagy épp fordítva?

Mindegy is, hiszen ennek a megállapításnak semmi tudományos alapja nincs, persze az 50% esély megvan rá, hogy bejön.  A pocak formáját több tényező befolyásolhatja, ám a baba neme nem szerepel ezek között.

Az ember azt gondolná, hogy a 2-3-4D-s ultrahangos vizsgálatok világában már kihalóban van ez a hiedelem, de mégis mindig akad egy-egy ismerős – vagy akár ismeretlen –, aki kéretlenül is előhozakodik vele.

Persze, ha bejön a jóslat, előszeretettel hivatkozhatnak rá, hogy „ugye én megmondtam”, ha pedig nem, akkor jöhet a jól bevált, a „mi időnkben még ez is máshogy volt” frázis.