A beágyazódás legelső árulkodó tünetei. Lehet, hogy már terhes vagy?

Kovács Andrea
Írta: ,
A beágyazódás legelső árulkodó tünetei. Lehet, hogy már terhes vagy?

Születendő gyermeked már akkor a pocakodban van, amikor még eszedbe sem jut, hogy valami készülődik odabenn. Sőt bármennyire rémisztő, amikor megtudod, hogy felfordul az életed, már négy-öthetes kismamának számítasz… De vajon korábban is észreveheted, hogy babát vársz?

De mi is az a beágyazódás?

A beágyazódást megelőzően a megtermékenyített petesejt vándorol a petevezetékben (erre kell az a néhány nap), egészen addig, amíg el nem éri a méhet, és ott megfelelő helyet nem talál.

Amennyiben a körülmények nem adottak, az osztódó sejtecske vagy meg sem tapad, vagy leválik, és általában a szokásos menstruáció formájában távozik. (Ezért változhatnak a pozitív tesztek mégis negatívvá.)

A beágyazódás maga általában 5 napig tart, de már az első napon is megjelenik a szervezetedben a HCG elnevezésű hormon – ezt figyelik a terhességi tesztek is.

A beágyazódás egyébként pontosan az, amire a neve is utal: a megtermékenyített petesejt, ami immáron a blasztocita nevet viseli, hozzátapad a méh falához, és rácsatlakozik a keringésedre.

 

Milyen tünetek lehetnek? Kép forrása: eyval.tistory.com

A beágyazódást kísérheti egy aprócska rózsaszínes, barnás vérzés: ez könnyen annyira aprócska lehet, hogy fel sem tűnik, de ha szerencséd van, a WC-papíron, vagy a tisztaságin megláthatod. Akár egy-egy igen erőteljes szúrást is érezhetsz a méhed, vagy a petefészkeid környékén, egyeseknél kifejezetten fájdalmas tud lenni a beágyazódás.

Az egyszeri, éles fájdalom természetesen enyhe is lehet, sőt a későbbiek folyamán sok apró, szurkálós érzés válthatja fel.

A menstruációhoz hasonlatos görcs szintén árulkodó tünete lehet a beágyazódásnak, de ezek mégis kicsit másként jelentkeznek, mint ahogy azt megszokhattad. Sajnos, amikor ezeket a tüneteket tapasztalod, a tesztek még nem feltétlenül mutatnak valós eredményt, de ha nagyon kíváncsi vagy, egy próbát tehetsz (főleg, ha csak néhány nap van a vélt menstruációd érkezéséig).

 

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!