A baba negyedik hónapja

Boros Mariann
Írta: ,

Túl a sok kisbabánál sírással teli első három hónapon, minden bizonnyal te is fellélegezhetsz, ugyanis a legtöbb csöppségnél ekkorra már elmúlik a hasfájós időszak, a könnyek helyett pedig egyre többször láthatod mosolyogni, vagy akár kacagni szemed fényét.

Kommunikáció – Tündéri gagyogás

Kisbabád bizonyára nagy élvezettel hallatja – és hallgatja maga is – saját hangját.

Gőgicsélése egyre változatosabb, a kezdeti magánhangzók után mássalhangzókat is produkál, melyek közül a leggyakoribbak az ajakhangok, vagyis a p, b, m, valamint a foghangok, azaz a t és a d.

Valószínűleg már ismételgeti a ’ba’, ’ma’, ’da’, ’na’ szótagokat – meglehet, hogy néhány napig egyiket mondogatja nagyobb lelkesedéssel, majd egy másik szótagot ismételget.

Bizonyos időszakokban aktívabban gagyog, máskor kevésbé közlékeny, az azonban továbbra is nagyon fontos, hogy te és a körülötte lévők mindig beszéljetek hozzá, mondókázzatok, énekeljetek neki – ezek pozitív hatással lesznek beszédfejlődésére.

Tetszését egyre inkább kifejezi angyali mosolyával, már ekkor már tudatos, és minden bizonnyal kacagni is egyre többet hallhatod őt.

Mozgás – Ide a tappancsot!

Sokat rugdalózik, hadonászik, elmélyülten nézegeti kezecskéit, és továbbra is előszeretettel vesz mindent a szájába – így ismerkedik a dolgokkal.

Hason fekve kinyomja magát, és fejét 90 fokban megemeli és megtartja, valószínűleg magabiztosan fordul az oldalára, és akár oldalt fekvésből hasra is fordul és vissza, de lehet, hogy csak 1-2 hónap múlva kezdi ez a mutatványt.

Amikor a hátán fekszik, kezeivel igyekszik elérni a fölé lógó játékokat, pelenkázáskor és öltöztetéskor pedig próbálja elérni talpacskáit is – ez előbb-utóbb sikerülni fog neki, és előszeretettel veszi majd a szájába.

A négyhónapos baba szeret ölben lenni, és onnan szemlélni környezetét, ám nagyon fontos, hogy amíg magától nem ül fel, addig ne ültesd, mert ez nem tesz jót a gerincének. 

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019